Hoppa till huvudinnehållet

Operationspersonal i Lidköping erbjuds sextimmarsdag – så många har tackat ja

Publicerad:
Med hjälp av sex timmars arbetsdag, ska salen för akuta operationssalar kunna vara igång tolv timmar i sträck.
Med hjälp av sex timmars arbetsdag, ska salen för akuta operationssalar kunna vara igång tolv timmar i sträck. Foto: Sören Turesson

Skaraborgs sjukhus erbjuder nu operationspersonal i Lidköping sex timmars arbetsdagar när de jobbar med akuta operationer.

Det är ett sätt att få mer effektivitet i verksamheten, men också en del i att få personal att stanna kvar på sjukhuset.

Redan sedan flera år tillbaka har personal på operationsavdelningen i Skövde möjlighet till sex timmars arbetsdag. Operationssalen för akuta operationer är då i gång tolv timmar i sträck.

– Det fungerar väldigt bra på operationssalarna i Skövde. Vi ser två syften, det blir inga uppehåll utan man blir mer flexibel i de operationer man måste göra, samtidigt ur arbetsmiljösynpunkt blir det mer återhämtningstid, säger Cecilia Andersson, verksamhetschef.

Varför har ni inte erbjudit detta tidigare i Lidköping?

– Sådana här utvecklingsprojekt kommer från verksamheten själva. Akutsalen i Lidköping har sett olika ut över tid, det har kommit upp ibland som ett förslag tidigare men vi har inte kunnat utreda det färdigt, vad det kostar och vad det ger för effekt, förrän nu.

Är det här ett sätt att få personal att stanna kvar?

– Ja, det är en del i det, det är inte bara den här åtgärden som hjälper till, utan en lång rad åtgärder.

Hittills ska 15 anställda ha tackat ja till erbjudandet.

Kollektivavtal behövs

Lene Lorentzen, Vårdförbundet, förklarar att kollektivavtal måste skrivas eftersom en sex timmars arbetsdag utan längre rast, med bara kortare arbetspauser, måste vara avtalade med fackföreningen. Annars blir det ett brott mot arbetstidslagen.

– Vi har i dag inget kollektivavtal med arbetsgivaren om sex timmars arbetsdag i Lidköping. Dialog har förts men arbetsgivaren har ännu inte lagt fram något sådant förslag till oss, säger Lene Lorentzen.

Men hon förklarar att Vårdförbundet i princip alltid tycker att det är bra med 6-timmarsdag.

– Det betyder att jag får en kortare arbetsdag och jag får betalt för åtta timmar. Det är återhämtning med bibehållen lön. Så det är positivt för våra medlemmar.

Sedan några år tillbaka finns redan ett kollektivavtal på operationsavdelningen i Skövde om sex timmars arbetsdag.

– Som vi förstår det så är verksamheten nöjda och medarbetarna nöjda och vi har inte hört att man vill ta bort det eller ändra på det, säger Lene Lorentzen.

Artikeltaggar

Sjukhuset LidköpingSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.