Hoppa till huvudinnehållet

Kommunpolisen om påskupploppen: ”Det är fullständigt oacceptabla scener”

Publicerad:
Motdemonstranter satte eld på en polisbuss i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, hade fått tillstånd för en sammankomst på långfredagen.
Motdemonstranter satte eld på en polisbuss i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, hade fått tillstånd för en sammankomst på långfredagen. Foto: Kicki Nilsson/TT

Få har sannolikt lämnats oberörda efter de våldsamma upploppen som drabbade Sverige under påskhelgen, handlingar som inleddes efter en koranbränning i Jönköping.

I ett långt inlägg på Facebook vädrar kommunpolisen Kristoffer Hjelm sina tankar om händelserna i stort, polisens arbete och yttrandefrihet.

– Man måste givetvis diskutera hur rimligt det är till varje pris att ställa till med sådana här grejer i yttrandefrihetens namn, säger han.

Skärtorsdagen.

Ledaren för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, eldar upp ett exemplar av koranen i Jönköping. När han senare samma dag skulle manifestera i Linköping och Norrköping gick motdemonstranter till attack. Det blir starten för en påskhelg med våldsamma inslag i flera av Sveriges största städer.

Fram till annandag påsk hade totalt 26 poliser skadats, ett 20-tal polisfordon skadats eller förstörts och minst 14 personer ur allmänheten skadats i de utsatta städerna Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Malmö och Landskrona.

Under de fyra dagarna har medierna rapporterat om händelserna med tv-bilder och på intervjuer med drabbade och på sociala medier svingar allmänheten vilt med kritiska röster åt alla håll.

Med det i ryggen, och information från kollegor på plats, kände Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, Grästorp och Essunga, att det var dags att göra sin röst hörd, även om han själv inte har varit i närkontakt med upploppen. I ett långt inlägg på Facebook yttrar han sina tankar om påskhelgens händelser, den kritik om polisen mottagit och yttrandefrihet i stort.

– Det blev ett behov att skriva av sig och klargöra vissa saker. Men det är svårt att ge klargöranden fullt ut i det här – det finns många gråzoner och annat, säger han.

Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp, har skrivit ett långt inlägg på sociala medier om påskhelgens händelser.
Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp, har skrivit ett långt inlägg på sociala medier om påskhelgens händelser. Foto: Polisen

Yttrandefrihet

I inlägget har han dock punktat upp vissa bitar som han försöker ge svar på.

Yttrande- och demonstrationsfriheten är en av dem.

Det är inte svart eller vitt.

– Det är en jättesvår avvägning och en högaktuell fråga. Jag skrev ju till och med några rader om den ryska jämförelsen till exempel, som ur min synvinkel blir högaktuell att ha med i diskussionen, säger Kristoffer Hjelm.

Han skriver bland annat om de nyhetsinslag som visar personer som vädrar sina åsikter och förs bort av den ryska polisen.

– Det är den andra änden av skalan där man inte tillåter yttrandefrihet alls i princip. Säger du någonting som inte statsmakten eller regimen accepterar så riskerar du att straffas, och det är inte ett samhälle vi vill ha på något sätt. Därför är yttrande- och demonstrationsfriheten så otroligt skyddad i Sverige, nästan till absurdum. Sedan är givetvis frågan när om man faller över gränsen till att ”så här kan vi inte ha det”. Den gränsen finns naturligtvis någonstans.

Uppgift att skydda

Polisen har möjligheter att neka tillstånd i vissa fall om man bedömer att det kan bli oerhört stökigt.

– Men man ska vara medveten om att yttrande- och demonstrationsfriheten är väldigt, väldigt långtgående. Det är verkligen inte bara för polisen att sätta upp regler om vilka som får yttra sig och inte.

Han menar att polisens uppgift är att skydda en tillståndsgiven demonstration oavsett vilka tankar och idéer som framförs.

– Men man måste givetvis diskutera hur rimligt det är att ställa till med sådana här grejer i yttrandefrihetens namn till varje pris.

Oavsett vad så har allmänheten alltid ett val anser Kristoffer Hjelm.

– I min mening är det bästa sättet att helt nonchalera personen. Får man stå mer eller mindre ensam någonstans och prata om ditt budskap, så blir det ingenting av det. Nu har man fått enorm uppmärksamhet globalt för de här händelserna och nu är min gissning att man är väldigt nöjd över utfallet. Det är en avvägning som alla i samhället behöver tänka till kring.

Poliser angripna

I det här fallet blev polisen själva attackerade. Troligtvis till stor del av många som såg sin chans att angripa just blåljuspersonal.

– Det har blivit extrema yttringar från andra intressenter på plats, som enligt min bedömning tagit tillfället i akt att ordentligt begå våldsamheter som verkar vara kraftigt yttrade mot just poliser, säger Kristoffer Hjelm.

Han har läst kommentarer om att polisen i vissa fall borde ha avlossat skott mot förövarna. Det är inte så enkelt.

– Det är inte så bara, utan det är viktiga avvägningar som måste göras, säger Kristoffer Hjelm och fortsätter:

– Men det vi kan överens om är att det är fullständigt oacceptabla scener man har sett nu. Det är tvekan om det, och det är inget bra signal att polisen behöver backa och retirera.

Artikeltaggar

Brott & blåljusEssungaGrästorpJönköpingKristoffer HjelmLandskronaLinköpingMalmöNorrköpingÖrebroVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.