Hoppa till huvudinnehållet

Så gick HCL från botten till toppen: ”Kunde inte konkurrera ekonomiskt”

Publicerad:
Victor Svedberg och övriga HCL-lirare är klara för division 2.
Victor Svedberg och övriga HCL-lirare är klara för division 2. Foto: Thomas Kühnel

Träna mycket – och träna rätt.

Där har ni den stora anledningen till att HC Lidköping nästa säsong spelar i division 2, enligt tränaren Nicklas Svedberg.

– Vi ställde oss frågan, hur gör vi för att gå upp?

Inför säsongen 2017/18 anslöt Nicklas Svedberg till HC Lidköpings tränarstab på A-lagsnivå. Han kom till ett lag som huserade i botten, ett lag som i det läget var en bra bit från dagens verklighet.

– När jag skrev på satte vi oss ner och sa att vi kan inte konkurrera ekonomiskt just nu, men vi ska ändå gå upp, så hur gör vi?

Tog fart direkt

Svaret blev att träna annorlunda, att hitta andra vägar.

– HCL låg typ sist i trean då, men vi tog oss till kval med en gång, vi tog kanske 20 placeringar redan första säsongen. Vi har fortsatt träna och jag tror inte att det finns något annat lag i trean som tränar bättre. Kanske lika mycket, men inte lika bra. Vi lägger en jäkla energi på att ha bra träningar, för att utveckla spelarna, säger Nicklas Svedberg, 35, samtidigt som han rabblar upp en hel radda ledare som varit med i arbetet.

Nicklas Svedberg, tränare i HC Lidköping.
Nicklas Svedberg, tränare i HC Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

Både den förra och den förrförra säsongen satte coronapandemin stopp för ett potentiellt avancemang för HCL. Den här gången blev slutet lyckligare.

– Alla vill hela tiden bli bättre och jag är jäkligt nöjd över att vi har satt den standarden.

Fjellström kryddar

HC Lidköping är i dag ett hemvävt lag, där merparten av spelarna har HCL i blodet. Att dessutom kunna spetsa ett sådant lag med en spelare som SHL-meriterade Oliwer Fjellström är förstås ingen nackdel.

– Föreningen har uppenbarligen gjort något rätt i ett tidigt stadium. Det finns stora möjligheter här, vi har en jäkla stomme med massa Lidköpingspojkar och det vore dumt att inte rida vidare på den här vågen nu, säger Nicklas Svedberg.

Kommer du att köra på?

– Det vore askul att vara med i tvåan, samtidigt som det är mycket som spelar in. Både jag och föreningen får ta några veckor och fundera.

HCL-kaptenen: ”En av de märkligaste situationer jag varit med om”TV: HCL klart för Hockeytvåan – se firandet i omklädningsrummet

Artikeltaggar

HC LidköpingIshockey

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.