Svettas, gråta och till och med få hjärtstopp är några av de mänskliga beteenden som den nya simuleringsdockan på akutmottagningen i Lidköping kan göra.
Syftet är att få tryggare sjuksköterskor.
– Här kan man bränna sig utan att man får några konsekvenser, säger Emma Peterson, specialistläkare på akutmottagningen.
På akutmottagningen i Lidköping visar Emma Peterson och Erland Pettersson, simulatortekniker upp den nya simulatordockan. Den har fått namnet ”Inga-Hjert Slagh” och kan som vi människor bland annat gråta, svettas och andas. Det är den tredje dockan som installerats i Sverige och den andra som tas i bruk.
Syftet är att dockan ska hjälpa till att upprätthålla kompetensen hos vårdpersonalen på akutmottagningen genom att iscensätta allvarliga situationer som kan förekomma men som inte händer så ofta. Det kan handla om att en person har varit med om en allvarlig trafikolycka eller blivit svårt skadad i en skottlossning.
– Vissa saker ska vi bara kunna även om de inte inträffar så himla ofta och nu får vi möjligheten att öva och vara så nära verkligheten som det bara går, säger Emma Peterson samtidigt som hon visar upp dockan.
Erland och Emma förbereder ett seminarium där det kommer in en patient som fått ett hjärtstopp. De gör HLR på dockan precis som om det vore på riktigt. Efter en stund börjar dockan att andas igen. Då kan man se vad som gick bra och vad som man kan göras bättre till nästa gång.
– Hjärtstopp är inte jätteovanligt, men där har vi inte utrymmen till att göra några fel. Nu övar vi här där man kan bränna sig utan att man får några konsekvenser, säger Emma Peterson.
Vad kostar den här simulatordockan?
– Kostnaden på dockan ligger på ungefär en miljon kronor. Den är dyr men det är billigare och enklare än att förklara för anhöriga varför det gick snett, säger Erland Pettersson.
Från studenter till specialister kommer att använda simulatordockan. De har redan haft en större övning och Erland Pettersson beskriver det som en lyckad första träning då det kändes verklighetstroget.
– Folk blev väldigt fokuserade, det gick nästan inte att bryta dem för de var nästan på väg till operation med den här dockan, säger han.
Vad betyder det här för patienterna?
– Det betyder att vi kommer att vara mycket snabbare på akuta omhändertaganden och man behöver inte tveka, man vet vart man ska titta, säger Erland Pettersson och Emma Peterson instämmande och fortsätter:
– Den här tillhör Lidköping och den kommer aldrig vara någon annanstans. Målet är att vi ska öva så mycket att de riktiga larmen är en befrielse.