Hoppa till huvudinnehållet

Olle och Sara vill uppnå sin stora frihetsdröm i Äskekärr: ”Nu ska vi expandera”

Publicerad:
I Äskekärr har Olle Gustavsson, 34, och Sara Andersson, 33, hittat sin gemensamma lantbruksdröm: att kunna leva på att producera och sälja grönsaker. I sommar hoppas de kunna slå upp porten till sin gårdsbutik.
I Äskekärr har Olle Gustavsson, 34, och Sara Andersson, 33, hittat sin gemensamma lantbruksdröm: att kunna leva på att producera och sälja grönsaker. I sommar hoppas de kunna slå upp porten till sin gårdsbutik. Foto: Charlotte Ferneman

I hönshuset håller tuppen Egon ställningarna. Traktorn utanför väntar in vårsäsongen och jordkällarens förråd har börjat sina.

På Lantbackens kyrkgård har Olle, 34, och sambon Sara, 33, satsat på sin frihetsdröm – och ekologiska grönsaker.

Han kommer från Hammarö i Värmland, hon från Vingåker. Men det var i Äskekärr som Olle Gustavsson och Sara Andersson skulle hitta varandra, och den stora, gemensamma drömmen: att kunna leva på att odla grönsaker i samklang med naturen.

När Olle hittade det faluröda huset i Äskekärr till försäljning på Hemnet för ett par år sedan blev han förälskad. Sommaren 2020 flyttade flickvännen Sara in, i dag stormtrivs de i landsbygdslugnet – mitt emellan Mariestad och Hällekis.

– Han som bodde på gården tidigare hette också Olle. Det har bedrivits småskaligt jordbruk här i 200 år, så det känns lite som att säcken har knyts samman, säger Olle.

– Jag brukar säga att jag flyttade med korna ner.

2009 började han arbeta på Vadsbo mjölk och bodde först i Jula ett tag.

– Jag bodde på Vasavägen i Mariestad ett år också, men det är preskriberat. Jag trivdes inte så bra i stan, konstaterar Olle som redan som barn kände att landsbygden drog mest i honom.

”I snitt plockar vi ett tiotal ägg om dagen”, berättar ”hönspappan” Olle Gustavsson. Tuppen Egon är med och övervakar att allt går rätt till.
”I snitt plockar vi ett tiotal ägg om dagen”, berättar ”hönspappan” Olle Gustavsson. Tuppen Egon är med och övervakar att allt går rätt till. Foto: Charlotte Ferneman

Han har alltid velat jobba med lantbruk och tillbringade mycket tid med morbrodern som hade får som barn. Efter gymnasiet utbildade Olle sig till agrotekniker i Skara.

Sedan i vintras arbetar 34-åringen också som personlig assistent i Hjo, men snart kommer han att satsa fullt ut på den egna verksamheten och odlingsdrömmen i Äskekärr.

Sara arbetar som verksamhetsledare på biblioteket i Södra Ryd, Skövde. För hennes del är det lantliga livet, med åkrar utanför farstun, ännu relativt nytt.

– Jag tyckte det kändes lyxigt att Olle redan bodde här, för jag hade aldrig kommit på tanken själv. Hela den här resan, med Olles odlingsdröm som han i tanken påbörjade för länge sedan, känns spännande, säger Sara.

– När vi träffades berättade jag för henne direkt att jag inte kan bo i stan. Så hon var väl förberedd, säger Olle.

Värderar friheten

Deras vision är att bygga upp ett hållbart lantbruksföretag:

– Det ska vara så hållbart som möjligt och helst inte tära på miljön alls, samtidigt som det behöver fungera arbetsmässigt och socialt.

– Sedan är det den tråkiga biten: ekonomin, men den är också viktig. Vi vill ju kunna göra det här tills vi blir pensionärer, säger Olle.

Det som lockar paret är att kunna vara herrar över sin egen tid.

– Vi har lärt oss att värdera friheten och själva kunna bestämma över dygnets timmar. Men det gäller att planera och avsätta tid för ledighet, säger Olle.

– Mycket arbete är säsongsbaserat. I sommar vet vi att vi inte kan planera in så mycket annat än grönsaksodling, och det blir inga sex veckors semester.

De värphybrider som finns på Lantbackens kyrkgård i Äskekärr lägger ungefär 300 ägg per år.
De värphybrider som finns på Lantbackens kyrkgård i Äskekärr lägger ungefär 300 ägg per år. Foto: Charlotte Ferneman

Paret har sedan tidigare sålt varor på Reko-ringen i Mariestad, och har därmed en befintlig kundkrets.

– Men vi har mest smygstartat. Nu är tanken att vi ska expandera och satsa på en gårdsbutik till sommaren, berättar Olle.

Fokus kommer att ligga på olika varianter av kål, betor, lök, potatis och morötter.

– Det blir inga exotiska grönsaker, säger Olle.

– Förra året gick skörden av inläggningsgurka väldigt bra, så i år funderar vi på att processa den och sälja inläggningsprodukter, tillägger Sara.

Varken Olle Gustavsson eller Sara Andersson har kopplingar till Skaraborg. Han kommer från Hammarö, hon från Vingåker. Men det var i Äskekärr som paret hittade hem.
Varken Olle Gustavsson eller Sara Andersson har kopplingar till Skaraborg. Han kommer från Hammarö, hon från Vingåker. Men det var i Äskekärr som paret hittade hem. Foto: Charlotte Ferneman

Med närheten till Kinnekulle och läget utmed järnvägen tror paret att en gårdsbutik kan locka turister sommartid.

– Jag tror att efterfrågan på lokala och hållbara produkter kommer att öka. Om man tittar ut i världen är det oroligt just nu, vi behöver fokusera mer på inhemsk produktion, säger Olle.

– Men att bli mjölkbonde har inte funnits som alternativ, det känns som en för dyr bransch att börja i.

Beställningen av fröer och plantor har redan gjorts, det gäller att vara ute i god tid:

– Efter nyår gäller det att vara på hugget för att få tag i det man vill ha. Vi kommer att ha jordgubbar också och är inne i en omställningsperiod för att få våra produkter ekologiskt och KRAV-certifierade, men det kommer att ta ett par år.

”Blir blödig”

Olle, som aldrig har jobbat inom konventionellt jordbruk, prioriterar ett kretsloppstänk från frö till bord:

– Jag tycker absolut att ekologisk odling går hand i hand med hållbarhet, framför allt att man utesluter gifterna.

Den närmsta tiden kommer han att fokusera på att få till en bra såjord, till exempel genom att tillföra inköpt stallgödsel.

– Sedan gäller det att se över planeringen och få till en bra såbädd.

”Det är konsumenterna som styr djurvälfärden. Bonden vill också att djuren mår bra, men i slutändan är det ekonomin som styr”, säger lantbrukaren Olle Gustavsson i Äskekärr.
”Det är konsumenterna som styr djurvälfärden. Bonden vill också att djuren mår bra, men i slutändan är det ekonomin som styr”, säger lantbrukaren Olle Gustavsson i Äskekärr. Foto: Charlotte Ferneman

På gården finns också 13 hönor, sex unghöns, tuppen Egon och kaninerna Vega och Nova. Och så hundarna Alice och Salli, förstås.

– Vi kommer att fortsätta med äggproduktion i liten skala. För mig hänger det ihop med miljötänket, att känna sig trygg med hur någonting har producerats, säger Olle.

– För mig som är vegetarian känns det väldigt bra att kunna vara med hela vägen i kedjan, och se hur djuren har det, konstaterar Sara.

Men det finns ett dilemma med att ha höns:

– När man köper in hönskycklingar blir det ofta flera tuppar, eftersom de inte producerar ägg har man ingen användning för dem. Då kan jag bli blödig. Men vi har hittat nya hem till alla våra tuppar, det känns bra, säger Olle.

På tal om ägg, ett oerhört mångsidigt livsmedel, har ni några favoriträtter?

– Ägghalvor med majonnäs och dillkvist är en klassiker, kanske räkor också, beroende på hur vegetarisk man känner sig.

– Förra året gjorde vi en smörgåstårta toppad med ägg till påsk, den var uppskattad.

Hur firar ni påsk?

– Med familj och mat, ungefär som julen. Påskafton firar vi hos Olles släkt på Hammarö. Vi kommer att ta med både ägg och kål, det känns kul att kunna bidra till påskbordet, säger Sara.

”Vårt mål är att kunna leva på att odla grönsaker. Vi är inställda på en nedskalad livsstil och att vi inte kommer ha hur mycket pengar som helst”, säger Sara Andersson, 33, och Olle Gustavsson, 34, i Äskekärr.
”Vårt mål är att kunna leva på att odla grönsaker. Vi är inställda på en nedskalad livsstil och att vi inte kommer ha hur mycket pengar som helst”, säger Sara Andersson, 33, och Olle Gustavsson, 34, i Äskekärr. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

Fritid och livsstilMänskligt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.