Hoppa till huvudinnehållet

Druve Jansson (C) besviken: ”Har inte lyssnat på oss som har färre mandat”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Gunilla Druve Jansson (C) skulle helst se att de lokala hälso- och sjukvårdsnämnderna får finnas kvar.
Gunilla Druve Jansson (C) skulle helst se att de lokala hälso- och sjukvårdsnämnderna får finnas kvar. Foto: Alf Ehn

– De har inte lyssnat på oss som har färre mandat, säger en besviken Gunilla Druve Jansson (C) efter förslaget till ny politisk organisation i regionen.

Hon tror inte att förslaget kommer att medföra mindre administration och hade hellre sett att hälso- och sjukvårdsnämnderna fått ett större ansvar.

Gunilla Druve Jansson (C) är i dag ordförande för östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Alltså den nämnd som gör upp med till exempel Skaraborgs sjukhus och primärvården i Skaraborg om vilken vård de ska utföra till vilket pris.

Det är denna nämnd som nu föreslås läggas ned och uppgifterna flyttas över till en central nämnd på högsta ledningsnivå.

Gunilla Druve Jansson tycker att det blir väldigt få politiker som får makt över en väldigt stor del av regionens pengar.

– Den operativa nämnden kommer att ha väldigt mycket pengar och blir en klar maktfaktor. Det handlar om 85 procent av fullmäktiges budget. De vill koncentrera makt till den istället för att ha en decentraliserad makt.

Men om man nu tar bort hälso- och sjukvårdsnämnderna, är det inte bra att det blir lite mindre byråkratiskt?

– Då kanske man inte ser vad hälso- och sjukvårdsnämnderna gör i dag. Vi har också många andra avtal och samarbeten som vi ska bevaka. Jag hade gärna sett att man hade haft kvar en lokal förankring. När regionen bildades så skulle det vara kommunernas region. Jag tycker att vi springer ifrån det lite grann nu. Det kan vara svårt att från en central nivå kunna se behoven i 49 kommuner.

Har det varit en fråga om stad och land?

– Nej, det kan jag inte säga. Men jag tyckte att vi var mer jämbördiga parter tidigare. Vi partier som har färre mandat men som är lika viktiga för helheten, har inte haft samma reella inflytande som de stora partierna har haft. De har inte lyssnat på oss, det är flera partier som vill ha kvar hälso- och sjukvårdsnämnderna.

Pär Johnson (L) tror att det är bra med en central styrning för en mer jämlik vård.
Pär Johnson (L) tror att det är bra med en central styrning för en mer jämlik vård. Foto: Anneli Malm

Tycker annorlunda

Pär Johnson (L) är ordförande i styrelsen för Skaraborgs sjukhus.

– Jag tycker det är bra att man ska göra beställningar från en regional nivå. När det gäller personalresurser, till exempel inom barn- och ungdomspsykiatrin, så är det väldigt ojämnt fördelat i regionen.

Han ser ingen fara i att de här frågorna styrs från ett mer centralt håll. Han hänvisar till att man redan under pandemitiden började att produktionsplanera för sjukhusen mer från regional nivå. Pär Johnson tror också att den nya organisationen kan ge sjukhusen mer handlingsfrihet.

– Det blir en omöjlighet med detaljstyrning. Det här kan nog ge en större frihet för sjukhusen, säger han.

Makten flyttas från Skaraborg – 100-tal tjänstemän kan bli av med jobbet

Artikeltaggar

Vård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.