Hoppa till huvudinnehållet

Jonas, 33, gifter sig med främling i tv: ”Intensivt, nervöst och spännande”

Publicerad:
Jonas Lundmark från Skara är med i säsongens Gift vid första ögonkastet på SVT och här berättar han mer om det.
Jonas Lundmark från Skara är med i säsongens Gift vid första ögonkastet på SVT och här berättar han mer om det. Foto: Janne Danielsson/SVT

Att gifta sig kan vara nervöst även om paret levt ihop i många år.

Men för Jonas Lundmark var det med en okänd person, och ska dessutom visas på tv.

– Vårt första fokus var verkligen att lära känna varandra, bygga relation och ha kul. Även om tv-teamet är med mycket så fick vi lära oss att fokusera på att lära känna oss, berättar han.

33-årige Jonas Lundmark är uppvuxen i Skärv utanför Axvall, och i Södra Lundby utanför Vara. Han gick högstadiet i Skara och under flera år var hockey det största intresset i Jonas liv, även under gymnasietiden i Skövde. Sedan blev det Örebro för att plugga retorik och kommunikativt ledarskap innan han hamnade i Stockholm där han idag jobbar inom HR och personal.

– Just nu jobbar jag med ledarskap och coachning, berättar Jonas.

Men inget av detta är anledningen till att han nu får uppmärksamhet, utan det är att det på måndag drar i gång en ny säsong av SVT:s tv-serie Gift vid första ögonkastet.

”Roligt experiment”

Dokusåpor är inte det vanligaste Jonas själv ser på tv, men om det handlar om kärlek på något sätt verkar det vara intressant.

– Jag tittar på Bonde söker fru om det finns någon lokal anknytning. Gift vid första ögonkastet har jag sett några säsonger men inte följt det rigoröst. Men när jag såg avslutningen på förra säsongen blev jag påmind om vilket roligt experiment det är. Målet är så klart att bli kär och hitta en partner, och det blev jag påmind om då, berättar Jonas.

Så en ansökan till programmet skickades in och Lundmark blev en av de som produktionsteamet intresserade sig för.

– Det var en ganska lång intervjuprocess med timmar av psykologer där man utvärderas och får titta inåt för att veta vem man är och vad man vill. Men också vilka behov och önskemål man har om sin partner, säger han.

Åtta deltagare finns med men vem Jonas gifter sig med avslöjas först i programmet.
Åtta deltagare finns med men vem Jonas gifter sig med avslöjas först i programmet. Foto: Janne Danielsson/SVT

Tv sekundärt

Just den partner som Jonas ville ha behöver ha humor, nyfikenhet och öppenhet.

– Det är viktiga saker för mig, det har det alltid varit.

Att gifta sig första gången man träffas är givetvis en märklig situation, och dessutom under en tv-inspelning, men Jonas och hans partner försökte att inte bli påverkade av det.

– För oss var tv-teamet sekundärt. Vårt första fokus var verkligen att lära känna varandra, bygga relation och ha kul. Även om tv-teamet är med mycket så fick vi lära oss att fokusera på att lära känna oss. Men visst finns det situationer där det blev extra pressat när en tv-kamera var med i kanske våra mest intima ögonblick någonsin.

Hur vill du beskriva ditt bröllop?

– Intensivt, nervöst, spännande och väldigt roligt. Jag hoppas de som tittar på det blir glada och lyckliga. Det var en lycklig dag för oss, säger Jonas och fortsätter:

– Det spelades in under restriktionerna så vi fick bara vara 10-20 personer. Det var mycket diskussioner innan om vem man kunde bjuda men när vi var på plats gällde det att vara närvarande. Då kunde det lika gärna varit 120 som 20 personer där.

Har du premiärnerver inför sändningsstart på måndag?

– Jag tycker det ska bli spännande. För oss är det nästan ett år sedan, det är som en bubbla som pågått i ett år, så det ska bli skönt att få allt att komma i gång. Det har ju varit hemligt över lag, även om det inte varit totalt hemligt. Nu känns det spännande.

Är du lycklig idag?

– Ja, det skulle jag absolut säga att jag är.

Just det här med att gifta sig vid första ögonkastet kanske inte passar alla, men Jonas Lundmark ser att det handlar om andra saker också.

– Det handlar också om att våga släppa kontrollen om sitt dejtande. Det var nyttigt att våga släppa kontrollen. Om man söker efter kärleken ska man våga släppa efter. Appar och matchningssajten kan göra att vi blir kontrollerade istället för tvärt om.

Familjen här

Förutom att Jonas själv sätter sig bänkad i tv-soffan på måndag kväll kommer familjen här i Skaraborg göra detsamma.

– Hela familjen bor kvar i området runt Skara och Vara, och jag hälsar på dem när jag kan. Min bror var med på bröllopet så honom får de också se på tv nu, avslutar Jonas.

Artikeltaggar

Nöje/KulturSkaraSVTTV-serier

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.