Hoppa till huvudinnehållet

Mindre barngrupper kräver satsning i Lidköping: ”Ser behov av helt ny förskola”

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
Om barngrupperna för tre-femåringarna minskas med tre barn per grupp i Lidköpings kommun krävs en ny förskola för 100 barn samt om- och eventuella tillbyggnader av befintliga förskolor.
Om barngrupperna för tre-femåringarna minskas med tre barn per grupp i Lidköpings kommun krävs en ny förskola för 100 barn samt om- och eventuella tillbyggnader av befintliga förskolor. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Om barngrupperna för tre-femåringar i Lidköpings förskolor minskas med tre barn krävs en ny förskola samt ombyggnader av flera befintliga lokaler.

Dessutom skulle driftkostnaderna öka med cirka 28 miljoner kronor per år.

Det visar den sammanställning som barn och skola tagit fram.

Barn- och skolnämnden i Lidköping har tidigare lyckats att minska barngrupperna till max tolv barn för de yngsta förskolebarnen enligt det uppdrag som getts från kommunfullmäktige.

Utreder minskade barngrupper för 4-5-åringar11 miljoner för att minska med ett barn per barngrupp

Nu är har nämnden utrett vad tre-femåringarnas barngrupper skulle kosta i form av lokaler, personal och ekonomiska resurser om man skulle minska grupperna från dagens 18 barn till max 15 barn.

196 barn

Utifrån antalet inskrivna barn i verksamheternas barngrupper från förra våren kommer åtgärderna i de yngre respektive äldre barngrupperna innebära att 196 barn som är inskrivna i de kommunala förskolorna inte kommer att få plats i befintliga barngrupper.

Nämnden räknar med att cirka 20 barn kan flytta till andra barngrupper inom den egna förskolan och att lika många skulle kunna flytta till andra barngrupper på andra förskolor. Men för att lösa platsbristen krävs mer omfattande projekt.

– Vi kommer dels få bygga till och bygga om våra befintliga förskolor, men vi ser också ett behov av att bygga en helt ny förskola för 100 barn, säger Mario Melani (S), ordförande i barn- och skolnämnden.

I de ombyggda förskolorna skulle i sådana fall ytterligare ett 60-tal barn få plats.

20 nya tjänster

Bland annat skulle 20 nya tjänster tillsättas inom barn och skolas verksamheter och totalt skulle driftkostnaderna öka med cirka 28 miljoner kronor per år.

– Det är personalkostnader framför allt, men även hyreskostnader för en ny förskola, säger Jonny Palmkvist, barn- och skolchef och fortsätter:

– Sedan är det sju miljoner i en engångskostnad, men det som är tyngst och det man måste ta ställning till är de ökade driftkostnaderna.

Åtgärderna att minska grupperna ligger i enlighet med rekommendationerna från Skolverket.

– Utredningen är utförd, resultatet är presenterat och har skickats vidare till kommunstyrelsen, säger Mario Melani.

Artikeltaggar

Jonny PalmkvistLidköpingMario MelaniSkola och utbildningSkolverket

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.