Hoppa till huvudinnehållet

Här klampar Kingkong upp på gamla vattentornet – se Marcus häftiga fotografier

Publicerad:
Marcus Sandgren, 43, ursprungligen från Vinninga, Lidköping, har hittat sitt drömjobb i det kreativa fotoskapandet.
Marcus Sandgren, 43, ursprungligen från Vinninga, Lidköping, har hittat sitt drömjobb i det kreativa fotoskapandet. Foto: Thomas Kühnel

Genom bilder och avancerad redigering skapar Marcus Sandgren, 43 år, uppvuxen i Vinninga, sina egna världar, ofta inspirerade av film och populärkultur. Men branschen är svår att ta sig fram i, men Marcus är villig att kämpa för att uppnå det han vill.

– Målet är att kunna leva på detta, jag måste jobba med något som jag vill och brinner för, säger fotokonstnären.

Marcus Sandgren, 43, är uppvuxen i Vinninga utanför Lidköping, men bor numera i Stockholm.

Genom livet har han jobbat med lite av varje, men har aldrig riktigt hittat hem. Men för ett par år sedan förändrades allt, när han kom in på sin drömutbildning: Fotoskolan STHLM, där framtidens bildbehandlare och retuschörer formas.

– Innan utbildningen hade jag fotograferat lite och redigerat i Lightroom, så det var extremt mycket nytt att lära sig. Men mitt intresse var så starkt, jag kunde sitta i 12 timmar om dagen utan att tröttna, berättar Marcus Sandgren.

Om Marcus Sandgren får välja skapar han sina egna fantasivärldar i bilderna, där hans inspiration till stor del kommer från filmernas värld.
Om Marcus Sandgren får välja skapar han sina egna fantasivärldar i bilderna, där hans inspiration till stor del kommer från filmernas värld. Foto: Thomas Kühnel

Utbildningen är bred och efteråt kan man arbeta brett inom kommersiellt fotografi. Marcus Sandgren har nyligen tagit examen, men innan det deltog han i en tävling med resten av klassen, där uppgiften var att göra ett bildmontage. Juryn var ett gäng av framstående fotografer och bildbehandlare, och tillsammans valde de ut Marcus projekt som vinnare.

– Vi fick ett objekt att utgå ifrån, vilken var format som bokstaven U. Med lite fantasi blev det en alternativ värld, där U:et blev till en kanon, säger han och visar upp montaget, där många detaljer finns att skåda.

Älskar det filmiska uttrycket

– Klippan har jag fotat i Kinnekulle, några av människorna som finns med är foton på människor jag känner som har fått ställa upp och så vidare. Det är ett pussel där monterar objekt och redigerar för att få till det filmiska uttryck som jag vill åt.

Marcus har alltid varit intresserad av filmer, där alternativa fantasivärldar har fångat störst intresse. Det är tydligt, för när Marcus visar några av sina projekt är det det imaginära som får ta plats.

Med detta bildmontage vann Marcus Sandgren förstapris i sin klass. Många av objekten i bilden har han fotograferat själv och sedan monterat in där de passar.
Med detta bildmontage vann Marcus Sandgren förstapris i sin klass. Många av objekten i bilden har han fotograferat själv och sedan monterat in där de passar. Foto: Thomas Kühnel

– Jag kan till exempel utgå från ett fotografi, som detta foto på Lidköpings gamla vattentorn, där jag valde att sätta upp Kingkong. Förutom Photoshop, jobbar man mycket i 3D, vilket är jättekul, även om det är fantasivärldar så blir det genom verktygen trovärdigt.

Efter att Marcus nyligen tog examen från sin utbildning, har han börjat jobba som frilansare. Och just Marcus specifika dröm är att få göra jobb som innefattar skapandet av egna världar, vilket är smalt och ganska svårt att få uppdrag inom. Men ingenting är omöjligt: Och hoppet är det sista som överger en, menar Marcus.

Har stora drömmar

– Det är klart att förhoppningen är att få jobba med det kreativa skapandet, där bilden växer fram ur fantasin, men det är svårt, speciellt som ny i branschen. Än så länge har jag gjort lite småjobb, men snart har jag ett lite större jobb inbokat, så det känns bra.

Samtidigt kan Marcus jobba brett, om det behövs.

– När man gillar något som är smalt och begränsat, kan man inte räkna med att jobben kommer rulla in, så jag kommer givetvis ta andra jobb också, till exempel videoredigering, eller bildbehandling och retuschering inom det kommersiella.

Marcus Sandgren berättar att det inte är helt omöjligt att han ställer ut i Lidköping i framtiden. ”Det vore skoj”.
Marcus Sandgren berättar att det inte är helt omöjligt att han ställer ut i Lidköping i framtiden. ”Det vore skoj”. Foto: Thomas Kühnel

Någon gång i framtiden hoppas Marcus Sandgren på att ha någon form av utställning i Lidköping.

– Det vore väldigt skoj. Och att då få visa upp motiv och objekt som finns runt Lidköping, som jag manipulerar till något nytt. Det finns det absolut tankar på framöver, avslutar han.

Nyfiken på Marcus Sandgrens fotoskapelser? Se några nedan:

Foto: Marcus Sandgren
Foto: Marcus Sandgren
Foto: Marcus Sandgren
Foto: Marcus Sandgren

Artikeltaggar

FamiljFotograferingLidköpingSaleby

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.