E20-etappen Götene-Mariestad är två mil lång och kommer att bli en motortrafikled med fyra körfält.
Vägplanen är fastställd av Trafikverket och den som har synpunkter måste vända sig till regeringen för att pröva sin sak.
Projektledare Marita Karlsson, Trafikverket, tror inte att planen kommer att överklagas.
– Vi hoppas inte det. De sista synpunkterna som kom in har besvarats, säger hon.
Vägplanen är resultatet av ett omfattande arbete.
– Utredningsområdet är stort, under 2016-17 gick vi igenom hur vi skulle gå vidare. Under slutskedet har vi fått väldigt många bra synpunkter från både boende och fastighetsägare. Det har hjälpt oss att få fram en bra handling, säger Marita Karlsson.
När startar upphandlingen?
– Först ska planen träda i laga kraft och sedan ska pengarna fram. Vi räknar fortfarande med byggstart 2023 men det vet man aldrig. Får vi ett överklagande tar det längre tid. Hur lång tid är svårt att säga, den enskildes intresse ska ställas mot det allmännas. Alla ärenden tas upp.
Kostnaden för etappen är beräknad till 1,173 miljarder kronor i 2017 års prisnivå. Regionen och kommunerna medfinansierar.
Etappen kommer att läggas i närheten av den befintliga E20, som kommer att byggas om till en lokalväg. Nya E20 kommer inte att ha några korsningar men totalt planeras det för 13 broar, varav tre som faunabroar.
Rastplatsen vid Motorp kommer tas bort. Vid Lugnås anläggs en planskild trafikplats med busshållplatser på ramperna samt en pendelparkering.
Sammanlagt kommer cirka 99 hektar, varav 75 hektar skogsmark och 20 hektar jordbruksmark att tas i anspråk.
Vid granskningen kom det in 24 yttranden från privatpersoner, myndigheter och olika organisationer. Flera berörda fastighetsägare anser att antalet olyckor på gamla E20, som blir lokalväg, kommer att öka på grund av att viltstängslet tas bort. De har även farhågor om höga bullernivåer samt försämrad kvalitet på vattentäkter vid nya E20.
I sitt svar påpekar Trafikverket att antalet fordon på gamla E20, som blir lokalväg, blir betydligt färre än nu och att det inte finns behov av viltstängsel.