Hoppa till huvudinnehållet

Förre F7-soldaten ska strida för Ukraina – barnens vädjan: ”Kom hem levande”

Publicerad:
Sandra Edman kommer att hjälpa ukrainska flyktingar medan sambon Glenn Johansson sänds ut för att strida.
Sandra Edman kommer att hjälpa ukrainska flyktingar medan sambon Glenn Johansson sänds ut för att strida. Foto: Johan Eklöf

Från lugnet i Skagersvik till ett Ukraina under belägring. På måndag åker Glenn Johansson till södra Europa för att strida mot Ryssland.

– Det är klart att jag är rädd för att dö, säger han.

Glenn Johansson har lång erfarenhet från uppdrag inom Försvarsmakten. Han har varit soldat på Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs (F7), men framför allt var han en del av FN:s fredsbevarande Kosovo-styrka i början av 2 000-talet.

– Jag vet vad krig innebär och har deltagit i skarpa strider i Kosovo. Men där handlade det om att försöka behålla freden efter ett krig som inträffat i slutet av 1990-talet. Ukrainakriget är något helt annat. Det har nyss börjat och pågår dygnet runt, säger 38-åringen.

För bara en månad sedan var han mitt uppe i vardagslunken och sitt arbete som fastighetsskötare på ett vårdboende i Gullspång. Sedan invaderade Ryssland sitt grannland.

– Under den första veckan följde vi utvecklingen via tv. Efter några dagar sa min sambo att vi borde åka ner och hjälpa till. Jag höll med henne och sedan började vi diskutera och planera, säger Glenn.

Via telefonen håller Glenn Johansson och Sandra Edman koll på hur mycket pengar som insamlingen gett.
Via telefonen håller Glenn Johansson och Sandra Edman koll på hur mycket pengar som insamlingen gett. Foto: Johan Eklöf

Hjälper i Polen

Nästa vecka startar han resan från Skagersvik tillsammans med sambon Sandra Edman. Då åker de direkt ner till södra Polen där Sandra ska hjälpa ukrainska flyktingar som kommer över gränsen.

– Jag har aldrig gjort något sådant här förut och vet inte mina uppgifter ännu. Jag kommer att få information från hjälporganisationer på plats, säger hon.

I packningen från Sverige har paret med sig mat, sjukvårdsutrustning och barnkläder som ska levereras när de kommer fram.

Förnödenheterna kommer från en insamling som Glenn och Sandra iscensatte för ett par veckor sedan.

– Responsen har varit fantastisk. Många privatpersoner har bidragit och vi har fått in kläder från Fritidsbanken, sjukvårdsutrustning från vårdcentraler i Gullspång och Hova samt mat från Ica, säger Sandra och fortsätter:

– Från början hade vi tänkt att köra vår egen bil. Men vi insåg snabbt att alla grejer inte skulle få plats. Därför försöker vi få tag på en större bil, men tiden börjar att bli knapp och i värsta fall får vi köpa en ny.

Förutom materialet har cirka 20 000 kronor samlats in. Pengar som ska doneras till de krigsdrabbade.

I packningen finns stora kassar med mat, sjukvårdsutrustning och barnkläder som ska levereras vid polska gränsen.
I packningen finns stora kassar med mat, sjukvårdsutrustning och barnkläder som ska levereras vid polska gränsen. Foto: Johan Eklöf

Kämpar för demokratin

Medan Sandra genomför sitt volontärarbete fortsätter Glenn till Ukraina där han ansluter till främlingslegionen. Befattning och geografisk plats har tilldelats. Till att börja med sträcker sig tjänstgöringen en månad.

– I verkligheten vet jag inte hur länge jag kommer att vara där. Det beror helt på utvecklingen och ingen vet vart det här tar vägen. Ingen trodde att ukrainarna skulle stå upp på det här viset och de ryska soldaterna verkar inte vilja strida, säger Glenn.

Vad gjorde att du bestämde dig för att hjälpa Ukraina?

– Landet har sträckt ut en hand och då var det givet att greppa den. Det här handlar om att försvara demokratin. Om Ryssland lyckas göra Ukraina till en auktoritär stat kan Vladimir Putin mycket väl försöka göra samma sak med andra närliggande länder. Sådana här oprovocerade angrepp måste stoppas omedelbart.

Militär utbildning är en förutsättning för att gå med i främlingslegionen. En soldat som tidigare gjort utlandstjänst är så klart högt eftertraktad. Glenns erfarenheter ledde till att han fick en förfrågan från vänner inom försvaret om att hjälpa till i Ukraina.

– Under alla år har jag lärt känna många personer. Det leder till att vi försöker rekrytera varandra. Självklart uppskattade jag att de tyckte att jag passade bra för uppgiften, men beslutet att tjänstgöra var helt mitt eget och togs i samråd med familjen.

Lönen för att åka ned och strida är 4 000 kronor i månaden som betalas ut av det ukrainska försvaret.

– Det här är ingenting jag blir rik på. I stället handlar om att agera för ett större syfte. Jag ser mig absolut inte som en hjälte, utan som någon som hjälper. Alla frivilliga som bidrar gör en lika stor insats. Att, som Sandra, åka ned till Polens gränsstäder är minst lika beundransvärt, säger Glenn.

Glenn Johansson ska hjälpa Ukraina att försvara sig mot Rysslands invasion. Här brinner ett bostadshus i Ukrainas huvudstad Kiev efter en rysk attack den 15 mars.
Glenn Johansson ska hjälpa Ukraina att försvara sig mot Rysslands invasion. Här brinner ett bostadshus i Ukrainas huvudstad Kiev efter en rysk attack den 15 mars. Foto: Vadim Ghirda

Säger hej då

Både Glenn och Sandra har barn från tidigare förhållanden. Därför var det långt ifrån givet att åka i väg.

– Men de sa att jag skulle bestämma själv, bara jag kommer hem levande, säger Glenn.

Hur har du förberett dig mentalt?

– Jag är väl informerad om hur krigssituationen ser ut. Väl i Ukraina gäller det att lita på mina egna och andras kunskaper samt att vara ödmjuk. I närstrid hoppas jag få användning för min erfarenhet, men vid missil- och flygbombningar finns inte mycket att göra.

Sandra kommer att vara i Polen i fyra dagar innan hon återvänder till Skagersvik. Under dessa dagar ska hon även säga hej då till Glenn. Ett tillfälle som hon funderat mycket på.

– Jag måste tänka att han kommer hem igen. När vi skiljs åt ska jag säga till honom att ta hand om sig själv till vi ses, säger Sandra Edman.

I fyra dagar ska Sandra Edman bistå hjälporganisationer vid gränsen mellan Polen och Ukraina. Den här bilden är tagen från polska byn Medyka.
I fyra dagar ska Sandra Edman bistå hjälporganisationer vid gränsen mellan Polen och Ukraina. Den här bilden är tagen från polska byn Medyka. Foto: Peter Bäcker/Arkiv

Artikeltaggar

SamhälleSkagersvikUkrainakriget

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.