Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Nio boktips som kan hjälpa unga i gång med läsningen

Publicerad:

Osäker på vad du ska sätta i händerna på barnet eller ungdomen som skulle må bra av att komma igång med läsningen? Bibliotekarierna Annakarin Täng och Linnea Kuster bjuder på bästa tipsen – håll till godo!

Först tipsar Linnea om böcker för läsare i åldern 9–12 år:

Lek med mig av Katarina Genar. Spökhistoria i det lilla formatet. En kall vinterkväll går Azra förbi lekplatsen där en flicka sitter i alldeles för tunna kläder och väser – Lek med mig. Mycket kusligt.

Nidstången av Ingela Korsell och Åsa Larsson (första delen i PAX-serien). En riktig bladvändande fantasyserie om två bröder som kastas in i en kamp mot mörka krafter.

Mysteriet med smitarna av Torsten Bengtsson och Katarina Strömgård. Efter ett besök i stadens moské råkar Peo och Jamal ut för en olyckshändelse. En bil med släp träffar Jamal som flyger ner i ett dike och blir liggande. Bilen stannar men kör snabbt vidare. Peo hör konstiga ljud från bilen men måste hjälpa sin vän. Dagen därpå kommer nyheter om att någon har vandaliserat moskén. Det blir ett fall för Gänget i Splej att lösa. En spännande lättläst bok som tar upp viktiga samhällsproblem.

Festen av Petter Lidbeck (första boken om Signe Holm, en deckare för den som är mellan 9 och 12 år). Elsas kusin Signe ska bo hos henne ett tag när mamman är på sjukhus och pappan i hemmet i London.

En kväll är det fest hos Elsa med dans, skratt kort sagt hur trevligt som helst och Signe filmar allt och alla som är med på festen. Dagen därpå kommer polisen för att berätta att Sebastian en av de som var där blev påkörd på vägen hem, han påträffades död vid vägkanten. De flesta är övertygade om att det var en olycka, dock inte Signe som kollat igenom filmen igen. Det är något som inte stämmer. Elsa och Signe bestämmer sig för att lösa fallet.

Korpmannen av Tobias Gard. Skogen är stor, mörk och farlig. Ingen vågar gå in i den. Det är lätt att gå vilse och det sägs att där finns faror, varelser rövar bort barn. En lillebror försvinner och två syskon tvingas gå in i skogen med sin mormor för att rädda honom.

Annakarin tipsar om ungdomsböcker. Först två på engelska:

Red queen av Victoria Aveyard, del 1 av 4. I 17-åriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön – utan efter blod. De silverblodiga – de silvriga – är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.

Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändrats allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod.

Caraval av Stephanie Garber, del 1 av 3. Scarlett Dragna har aldrig lämnat den lilla ön Trisda där hon bor tillsammans med sin syster Tella och deras grymma far. På håll har hon beundrat och fascinerats av Caraval; det årliga uppträdandet där åskådarna deltar i ett dödligt spel för att lista ut vad som är verkligt och vad som är fantasi.

När inbjudan äntligen kommer tar Tella hjälp av en sjöman för att lura med Scarlett till spelet. Men så fort de stiger i land kidnappas Tella av Caravals direktör Legend. Scarlett har fått lära sig att allt som sker under Caraval är på låtsas men snart är hon indragen i ett högst verkligt spel på liv och död. Och oavsett om allt som händer bara är en fantasi måste hon hitta sin syster innan spelet är över och Tella försvinner för alltid.

Och så två ungdomsböcker på svenska:

Så jävla operfekt av Charlotte Cederlund. I Emmas skola är alla så perfekta; smala, snygga och självsäkra. Allt det som Emma inte är. Varje dag gör hon sig så osynlig som möjligt, sticker aldrig ut. Allt för att inte bli utsatt så som Jamila blir. Men så hittar Emma en lapp med rosa text som säger att hon är bra som hon är och plötsligt vågar hon göra saker hon aldrig tidigare vågat. Som att stå upp för sig själv. När fler lappar sprids på skolan blir det början på något nytt, något större och starkare än Emma någonsin kunnat tro. Men vem är det egentligen som har skrivit dem? Och varför? Så jävla operfekt är en ungdomsroman full av känslor, igenkänning, klassrumshierarki, svek, oväntad vänskap men framför allt; tjejkollektivets kraft.

Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman. My ska dö om ett år. Precis som alla andra har hon vetat ända sedan hon var liten vilken dag hon ska dö på. För My kommer den dagen bara lite tidigare än för de flesta andra. 18 år är inget speciellt långt liv. Varje kväll, precis innan hon somnar, får My en syn. Så är det för alla, och synen visar det sista man kommer att se innan man dör. Vissa ser eldslågor eller vatten, de flesta ser bara ett mörker. My ser ett par intensivt gröna ögon.

När nedräkningen av hennes sista år har börjat träffar hon Theodor Ed, som fascinerar henne på ett sätt hon aldrig upplevt tidigare. Theodor som inte verkar följa några regler och som hela tiden kommer med antydningar om att ens öde kanske inte är helt bestämt. Theodor som har ett par intensivt gröna ögon.

Artikeltaggar

Lidköpings kommunLidköpings stadsbibliotekLitteraturNöje/KulturSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.