Hoppa till huvudinnehållet

Vårdhundar kan bli en del av äldres vardag i Lidköping

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se

Bordercollien Othello är vårdhund och mångfaldigt prisbelönt. Han har blivit utsedd till Årets sociala tjänstehund. Nu vill politiker i Lidköping undersöka om en liknande hund kan besöka äldreboenden i kommunen.
Bordercollien Othello är vårdhund och mångfaldigt prisbelönt. Han har blivit utsedd till Årets sociala tjänstehund. Nu vill politiker i Lidköping undersöka om en liknande hund kan besöka äldreboenden i kommunen. Foto: Erik Nylander/TT

Hunden är människans bästa vän.

Det har Lidköpingspolitiker tagit fasta på. Nu undersöker man om det går att införa vårdhundar på äldreboenden.

Förslaget kommer ursprungligen från Lidköpingsmoderaten Per Gunnar Lindahl.

– Genom att införa omsorgshundar på äldreboenden underlättar man för samtal och hundarna fungerar också som en lugnande faktor. Många äldre har även haft hund någon gång under sin livstid, säger han.

En annan aspekt är att det helt enkelt är kul med djur. De är fina och dråpliga och lockar till skratt.

Idén är inte hans egen. Flera kommuner i Sverige har anammat konceptet och Lidköping har en gång i tiden haft det i mindre skala.

En vårdhund eller social tjänstehund som den också kallas, är en hund som utbildats tillsammans med sin förare för att besöka verksamheter inom vård- och omsorg eller exempelvis skolan.

Den kan besöka ett boende regelbundet någon gång i veckan tillsammans med sin hundförare för att umgås med de äldre.

Enig nämnd

Nu har Moderaternas förslag vunnit gehör i vård- och omsorgsnämnden i Lidköping.

Det innebär att man låter förvaltningen undersöka om det är möjligt att genomföra idén och hur det i så fall ska gå till.

– Ingen i nämnden var emot förslaget, säger Per Gunnar Lindahl, själv hundvän och entusiastisk hundägare - något som han delar med ordförande i nämnden, Lena Blomgren (S).

Artikeltaggar

LidköpingSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.