Hoppa till huvudinnehållet

Käcka tjecker på hockeybesök

Publicerad:
Marek Herda och Matej Gajdolin spelar i GIK under säsongen 2021/2022. De är 17 och 16 år och har rest från Tjeckien för att testa livet i Grästorp.
Marek Herda och Matej Gajdolin spelar i GIK under säsongen 2021/2022. De är 17 och 16 år och har rest från Tjeckien för att testa livet i Grästorp. Foto: Emma Hurtig

Det blir mest kyckling och ris för Matej Gajdolin, 16, och Marek Herda, 17. Den svenska maten är ingen höjdare, tycker de, men resten av Sverige är fantastiskt.

Speciellt hockeyn.

För ett halvår sedan tog de sig den 1 289 kilometer långa vägen från Tjeckien till Grästorp för att spela i GIK:s juniorlag.

En av Grästorps IK:s målsättningar är att ha kvar sina spelare och att de ska kunna spela i moderklubben så länge som möjligt.

Det kan ibland vara ett svårt pussel att lägga och klubben har därför samarbeten med andra klubbar, bland annat genom att ha gemensamma lag i vissa åldrar och låna från varandra.

Två killar som inlånats till hockeyklubbens juniorlag men betydligt längre bort ifrån än närliggande klubbar är Matej Gajdolin och Marek Herda. De kommer från Tjeckien och tog chansen att utvecklas som hockeyspelare i ett annat land.

– Matej och Marek fick kontakt med en tjeck som tidigare spelat i GIK:s a-lag och han frågade oss om de kunde få spela en säsong här, vilket de så klart fick, berättar Malin Franzon från klubbens juniorsektion, och fortsätter:

– Vi har tidigare tagit emot spelare från andra länder. Här kan de få nya erfarenheter som de inte får i sina hemländer, samtidigt som våra spelare för utbyte och erfarenheter från utländska spelare.

Saknar den tjeckiska maten

Killarna har bott i Grästorp under ett halvår och trivs:

– Grästorp är litet och fint, med bra människor i. De är stolta över sin kommun, konstaterar killarna.

De bor i en av Lunnevicampingens stugor och får uppleva den svenska kulturen på nära håll. Bland annat genom maten.

– Man saknar den tjeckiska maten, den svenska maten är inte jättegod. Brödet är inte likt vårat. Det blir mest kyckling och ris för oss, som vi lagar tillsammans.

GIK tycker de är desto bättre. Med tanke på bostadsläget har de nära till Åse Viste arena och tillgång till gym och bad. Mycket träning blir det, förutom onlinestudier för att hänga med i hemlandsundervisningen.

– På Lagmansgymnasiet finns ett program med hockeyprofil. De tränar i Grästorp, så Marek och Matej kan vara med och träna med den klassen två gånger i veckan, säger Malin.

Sedan är det så klart träning med juniorlaget varje vecka; fem gånger på isen och på gymmet innan det. Plus lite extra träning. Plus en eller två matcher i veckan. Så vidare mycket annan fritid blir det inte.

– Hockeyn är mycket snabbare här än i Tjeckien, vi utvecklas verkligen. Och tränarna är bättre på att ta hand om sina spelare. I Tjeckien har man väldig respekt för tränaren. Det har man här också, men på ett positivt sätt, berättar Matej.

– Det är jättekul att Matej och Marek vill komma till oss. De utvecklar våra spelare, och våra spelare utvecklar dem, säger Malin.

Återvänder gärna

Ingela Emanuelsson och Malin Franzon flankerar GIK-spelarna Marek Herda och Matej Gajdolin. De är båda glada över att ha tjeckiskt besök i Grästorp. ”De utvecklar våra spelare, och våra spelare utvecklar dem.”
Ingela Emanuelsson och Malin Franzon flankerar GIK-spelarna Marek Herda och Matej Gajdolin. De är båda glada över att ha tjeckiskt besök i Grästorp. ”De utvecklar våra spelare, och våra spelare utvecklar dem.” Foto: Emma Hurtig

En önskan som killarna hade när de kom till Grästorp var att få svenskundervisning. Det fixade man snabbt och Ingela Emanuelsson ställde upp som lärare.

– Vi använder SFI-litteratur och träffas en gång i veckan. De har lärt sig väldigt snabbt, berättar hon.

För svenska pratar de båda två, även om de föredrar att intervjuas på engelska.

Om ett par månader är säsongen slut och de båda killarna reser de 1 289 kilometerna tillbaka till Tábor i Tjeckien. De kan båda tänka sig att återvända för att fortsätta spela i någon svensk hockeyklubb.

Dags för träning

När de lämnade hemlandet kände de inte varandra. Efter ett par månader tillsammans på bara ett par kvadratmeters yta har de kommit varandra nära, trots vissa olikheter vad gäller sovmorgon eller inte.

Kommer ni att hålla kontakten i fortsättningen?

– Jag tror att vi inte kommer att prata med varandra på två månader eller så, men sedan kommer vi nog ta upp kontakten igen, säger Matej.

Vad gäller de svenska kompisarna är det Internet som gäller när det ska umgås. Eller samtal och skämt i omklädningsrummen.

Rekommenderar ni andra att resa till ett annat land för att spela hockey?

– Ja. Det är en livsomställning, ett bra sätt att besöka andra länder och det ger bra livserfarenheter. Man lär sig att ta mer ansvar i och med att man måste laga mat och städa själv. Fast ansvaret kommer nog att försvinna lite när vi kommer hem igen.

Så mycket mer hinner Matej och Marek inte berätta eftersom de behöver hasta iväg. Dags för träning, så klart.

Artikeltaggar

FamiljGrästorpGrästorps IKGrästorps kommunIshockeyLunnevibadetMeraNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.