Hoppa till huvudinnehållet

Dagboken: Malin och Liam Alvarsson om vardagen med adhd

Publicerad:
Liam  och mamma Malin Alvarsson om ADHD, Järpås
Liam och mamma Malin Alvarsson om ADHD, Järpås Foto: Thomas Kühnel

Liam, 16, och mamma Malin Alvarsson, 43, har öppet berättat om livet och svårigheterna med adhd i NLT. Nu gästar de Dagboken, där de minst lika öppet visar upp sin vardag – med allt vad det innebär!

Måndag: Min fredag, då jag har helgtjänst på Björkhaga. När ungdomarna kommit iväg till skola, åkte jag till frissan. Sen en sväng på stan med min väninna, men fick åka hem, för hjälp vilket oväder! En semla hanns med ska tilläggas! Liam är en upptagen ungdom. Han läser första året på gymnasiet. Efter skolan idag åkte han och jobbade. Han jobbar extra på ett företag här i Järpås. Efter det åkte han till sin flickvän Filippa. Honom ser vi inte ofta! Vi är så stolta över honom, som han kämpar. Vi bor på landet, en liten gård. Jag gillar att odla och greja i trädgården. Jag har ett hönshus där hönor, ankor och vaktlar bor. De skänker mig mycket glädje och ägg. Jag och maken avslutade kvällen med en bra serie ihop.

Tisdag: Fullt ös medvetslös! Först städ! Var kommer allt damm ifrån? Försökt få liv i min gamla laptop, läser en kurs i Palliativ vård. Men den verkar ha gett upp, datorn alltså. Haft samtal med Tomas Jansson, ordförande i Compassen. Han har stöttat mig i möten med skolan. Otroligt skönt att ha honom vid min sida. Man kan känna sig maktlös och utsatt på dessa möten, upplever jag. Men skönt att det pratas mer öppet om NPF. Mina pojkar har jag lärt att det inte är något att skämmas för. Men det är inte lätt när man bara vill vara som alla andra. Men hur är alla andra? Alla är ju olika. Samhället behöver ge alla bättre förutsättningar. Ikväll kommer Liam hem, trevligt att ha honom hemma lite!

Onsdag: Solen skiner himlen är blå, men livet kan kännas skit ändå, haha! Nej, så illa är det inte. Fick hem en ledsen pojke idag som inte klarade av skolan. Det tar på hans självkänsla. Mycket kärlek och uppmuntran så tar vi oss vidare. Liam min virvelvind, så mycket på gång jämt. Han hade köpt någon grej till sin dator som han installerade. Han var så nöjd. Och jag fattar inget! Kim och flickvännen Wilma kom och bjöd på fika, blir varm i hjärtat. Sen fika med goda vänner i stan. Ja, jag gillar fika! Innan hemfärd stannade vi hos en annan god vän. Tommy och Lukas kör Radiostyrda bilar. I ett litet förråd satt tre glada grabbar och skruvade. Vi har en jättefin bana i Lidköping där man köra radiostyrd bil. Det tränas och tävlas hela sommaren, gör ett besök!

Torsdag: Idag har jag och Lukas vilodag. Han har hemstudier men fokus ligger på återhämtning. Skönt med en dag när vi bara kan vara med varann. Liam kämpar i skolan, försöker bli godkänd i matte. Med dyslexi och dyskalkyli, blir matte svårt. Men lärarna är toppen! Har bara gott att säga om DLG. Haft ett första Google meet-möte med min lärare i kursen palliativ vård. Hon verkar bra och verkar ha mycket erfarenhet, älskar verkligen mitt jobb! Möter många fantastiska vårdtagare och anhöriga. Många bär man med sig i hjärtat. Önskar bara att vi hade lite mera tid och resurser så vi kunde ge våra äldre den guldkant de förtjänar. Dagen avslutas med ett besök utav Kim. Liam har datorproblem, det fixar brorsan bäst!

Fredag: Idag började min arbetshelg. Förmiddagen gick åt till att handla inför helgen. Vi ska samla familjen imorgon för tacokväll. Jag råkade svänga in på Rosen’s i Vara. Och jag råkade även köpa lite mera fröer och två pelargoner. Det finns så mycket där som man inte vet att man behöver ha innan man kliver innanför dörrarna. Liam åkte till Filippa efter skolan och Lukas drog till skejthallen i Sockerbruket. Kvällen tillbringades på jobbet. Alltid lika trevligt att komma till jobbet och träffa mina fina kollegor och våra vårdtagare. Samtalet vid kvällsmaten handlade om kriget i Ukraina. Otäckt! Tycker så synd de drabbade.

Lördag: När väckarklockan ringde 06 hade jag inte sovit klart! Men lite kaffe med kollegorna så är man igång. Efter jobbet var familjen samlad, det bästa jag vet! Liam och Filippa, Kim och Wilma och Tommy och Lukas. Tacos på menyn. Wilmas föräldrar slöt upp och vi käkade ihop. En kväll med mycket prat och skratt. Så härligt när man träffar människor och det visar sig att man har så mycket gemensamt. Familjen blir större och vi har ”nya” fantastiska familjemedlemmar. Jag ser fram emot den dagen det kommer barnbarn men var sak har sin tid. Nu har jag och Tommy landat i soffan, men jösses vad sängen ropar på mig.

Söndag: Sovmorgon. Fördelen med stora barn är att de inte vaknar tidigt! När ungdomarna väl vaknade fylldes köket av prat och skratt igen. En utav mina barndomsvänner har sin familj i Järpås. Hans mamma har hundar och just nu en valp. Så innan jobbet fick jag komma förbi och gosa lite. Blev helt kär! Någon gång i livet ska jag ha hund. Sen sista arbetspasset för helgen. Kärt barn har många namn sägs det! Jag heter Malin, Maja, Bodil eller Fru vråk på jobbet. Man kan inte annat än skratta! Så var denna helgen till ända. Nu har vi den bästa tiden framför oss, vår och sommar! Vi tackar för oss, jag och Liam.

Om Malin och Liam Alvarsson:

Ålder: 43 och 16.

Bor: På en gård utanför Järpås.

Familj: Pappa Tommy, mamma Malin och bröderna/sönerna Kim och Lukas.

Yrke/studier: Industritekniska programmet på De la Gardiegymnasiet och undersköterska på Björkhaga äldreboende.

Intressen: Liam: Datorer och vara med Filippa och kompisarna. Malin: Trädgård, djur, umgås med nära och kära.

Artikeltaggar

AdhdDagbokenDyslexiFamiljJärpåsLidköpingLidköpings kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.