Hoppa till huvudinnehållet

Hyllade fotografen tar naturen till Läckö slott – då är utställningen

Publicerad:
Iris och Mattias Alexandrov Klum växlar mellan att vara är bosatta i Spanien och Stockholm och har hela världen som arbetsfält. I sommar ställer konstnärsduon ut på Läckö slott, en plats de båda skattar högt.
Iris och Mattias Alexandrov Klum växlar mellan att vara är bosatta i Spanien och Stockholm och har hela världen som arbetsfält. I sommar ställer konstnärsduon ut på Läckö slott, en plats de båda skattar högt.

Naturen flyttar in på Läckö slott i sommar när Mattias och Iris Alexandrov Klum gästar med utställningen Sökandet efter skogens själ – en resa in i vår svenska natur. Storskaligt fotografi och installationer med inspiration från såväl nationalromantiskt måleri som bauerskt sagoberättande utlovas.

I samband med att naturum Vänerskärgården – Victoriahuset invigdes 2013 hade Mattias Alexandrov Klum en stor välbesökt utställning på Läckö slott. Nu kommer den uppskattade fotografen, filmaren och konstnären tillbaka, denna gång i sällskap med partnern Iris Alexandrov Klum.

Sökandet efter skogens själ – en resa in i vår svenska natur heter utställningen som tar plats på slottet i sommar i de historiska rummen på fjärde våningen.

– Vi är mycket glada över att kunna välkomna konstnärsduon Alexandrov Klum till Läckö Slott (...) I utställningen (...) tolkar de delar av den svenska naturen och låter oss njuta av både det vi känner till och det vi bara kan ana, säger Jan Malmgren, vd för Stiftelsen Läckö Slott, i ett pressmeddelande.

Alexandrov Klum tar med besökaren till en besjälad, mystisk och mytisk miljö.
Alexandrov Klum tar med besökaren till en besjälad, mystisk och mytisk miljö.

Välmeriterade

Iris och Mattias Alexandrov Klum, eller Alexandrov Klum som de kort och gott benämner sig som duo, arbetar med fotografi, film, ljud och installationer, inte sällan i storskaliga upplevelseformat i gränslandet mellan samtidskonst och dokumentärt berättande.

De har tagit fram ett antal offentliga verk och ingått samarbeten med och på uppdrag av statliga institutioner, organisationer, frivilligorganisationer, kommuner, stiftelser och företag. Under 2021 producerade duon en fotografisk tolkning av deras koncept ”merging with nature” samt omslaget och en feature om Greta Thunberg i första numret av Vogue Scandinavia.

Sökandet efter skogens själ invigs lördagen den 11 juni och utställningen hålls därefter öppen till den 2 oktober.

Digital teknik

Alexandrov Klums utställning bjuder, utöver verken i slottet, på en kortfilm för besökare samt en guidad berättelse via QR-kod om utställningen där duon berättar om verken, om drivkrafter och om varför just Läckö slott och regionen inspirerar. En digital promenad/naturmeditation signerad Alexandrov Klum kommer också att utgå från naturum Vänerskärgården – Victoriahuset.

En ballonguppstigning skildras på denna dosa. Föremål ur Nationalmuseums kommande utställning på Läckö slott.
En ballonguppstigning skildras på denna dosa. Föremål ur Nationalmuseums kommande utställning på Läckö slott.

Fler utställningar på slottet

Som traditionen bjuder blir det som vanligt gästspel från såväl Nationalmuseum som Rörstrand museum på Läckö i sommar.

I det första fallet heter utställningen På resande fot – En spegling av människans önskan att möta nya platser. Som titeln antyder kretsar utställningen, med verk ur Nationalmuseums samlingar, kring hur människan rest i olika tider och vilka spår detta avsatt i bildkonst liksom i konsthantverk. Visas på andra våning 11 juni till 28 augusti.

Rörstrand museums utställning på slottet i sommar heter Stämplad ALP. Här ligger fokus porslinstraditionen i Lidköping före Rörstrands flytt till staden. Besökaren får bekanta sig med främst mat-, te- och kaffeserviser tillverkade vid Lidköpings porslinsfabrik, ALP. Visas i förborgen 11 juni till 28 augusti.

Lidköpings porslinshistoria har sin givna plats på Läckö; även i sommar bjuder Rörstrand museum på en utställning.
Lidköpings porslinshistoria har sin givna plats på Läckö; även i sommar bjuder Rörstrand museum på en utställning.

Artikeltaggar

Läckö slottLäckö slottMattias KlumNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.