Hoppa till huvudinnehållet

Ylva Pettersson vill fortsätta som kommunalråd efter valet: ”Starkt förtroende”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Ylva Pettersson (M) kommunalråd i Skara.
Ylva Pettersson (M) kommunalråd i Skara. Foto: Skara Kommun

Ylva Pettersson fortsätter att vara Moderaternas toppnamn i Skara inför höstens val.

– Jag är jättestolt för det starka förtroendet som jag får från Moderaterna i Skara, säger hon.

I går kväll höll Moderaterna i Skara sitt årsmöte, vilket blir extra intressant varje gång det är valår. Listan med alla kandidater inför valet har fastställts av medlemmarna på plats och därmed framkom vilka man vill se på ledande positioner inom politiken efter valet.

Moderaternas lista inför valet fastställd: Ylva Pettersson i topp

Som toppnamn står nuvarande kommunalråd Ylva Pettersson.

– Tycker det är en stark lista med totalt 48 namn. Det är fantastiskt roligt för en kommun av Skaras storlek att det är så många, och dessutom många nya namn, tycker Pettersson.

Föreningen har avtackat en del av de äldre medlemmarna som jobbat länge och också välkomnat nya till att bli aktiva som politiker.

– Det är roligt att få möjligheten att få välkomna en del MUF:are (moderata ungdomsförbundet, reds.anm.) på listan. På topp 10 har vi yngre förmågor och att unga vill engagera sig är jag glad för, fortsätter hon.

Jan-Olof Bohlin som avled under hösten kommer saknas djupt inom föreningen och politiken.

– Det var parentation för honom på årsmötet. Vi är tacksamma för det han gjort. Han kommer lämna ett tomrum efter sig.

Kraftigt ifrågasatt

För Ylva Pettersson har det inte varit en lätt mandatperiod som nu är på väg att ta slut efter sommaren. Hon har varit kraftigt ifrågasatt flera gånger.

– Jag är jättestolt för det starka förtroendet som jag får från Moderaterna i Skara, för de är en grupp jag har stor respekt för. Deras förtroende är stort för mig, säger hon.

Nordström och Bosnjakovic högt på M:s riksdagslista

Har du känt dig ifrågasatt?

– Inte i min grupp. Där har jag ett starkt enhälligt stöd. Det är det som gör att man orkar jobba med det. De som vet hur vi arbetar och vad jag gör – deras förtroende har jag och det värmer hjärtat, svarar Ylva.

Om hon verkligen kommer fortsätta som kommunalråd efter valet avgörs i flera processer, framför allt valresultatet.

– Det är en lång process kvar. Alla invånare ska säga sitt till att börja med.Vi har varit i kampanjfas en längre tid, men det är inte kampanj i sig utan gäller att ha en stark politik. För oss är det kärnan. Vi delar det med Allianspartierna i ett samarbete med prioriteringar och förslag. Det arbetet pågår för fullt och har gjort det en tid, säger Ylva Pettersson som fortsätter:

– Det blir synligt utåt mycket mer framåt sommaren.

Vill du vara kommunalråd också efter valet?

– Ja, jag har accepterat den här platsen på listan och det innebär att jag söker det förtroendet. Men det är en fråga för en demokratisk process, jag föregår inga val. Nu måste demokratin få säga sitt.

Ylva Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Skara från 2018. Här med det Medborgarlöfte som senast skrevs under.
Ylva Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Skara från 2018. Här med det Medborgarlöfte som senast skrevs under.

Har vi ett svar i september?

– Vi kommer nog inte veta i september heller. I september är valet och efter det inleds alla samtala hur man bildar en ledning. På riks tog det hur lång tid som helst och i Skara senast tog det iallafall några veckor. Först ska valresultatet fastställas och efter det ska vi samtala om en gemensam politik.

Hur är det att vara politiker idag?

– Det är tufft att vara politiker idag och tufft även i Skara. Tufft mellan politiker och sådana som man har jobbat tillsammans med. Det är viktigt att respektera varandra och ha en god ton. Ibland är det också tufft klimat mellan politiker och tjänstepersoner, men alla måste komma ihåg att huvuduppdraget är att värna om Skara, säger Ylva som hoppas på ett valresultat till sin favör.

– I det perspektivet är det fantastiskt stort att få förtroenden att toppa listor och bli vald till uppdrag. Vi tar för givet att människor ska vara beredda ta uppdrag och att demokratin ska fungera, men alla har ett gemensamt ansvar att den ska fungera, avslutar Skaras första kommunalrådskandidat.

Kyligt i det politiska samtalsklimatet i Skara

Artikeltaggar

ModeraternaNyheterSkaraYlva Pettersson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.