Kommunalt HVB-hem i Lidköping får IVO-kritik – brister upptäcktes

Publicerad:
Ett HVB-hem i Lidköpings kommun får kritik efter IVO:s tillsyn i november i fjol.

Ett kommunalt HVB-hem i Lidköping får kritik från IVO. Bland annat har inte lämplighetsbedömningar inför inskrivning gjorts på ett korrekt sätt och man har heller inte kunnat styrka att all personal kontrollerats mot polisens misstanke- och belastningsregister före anställning.

2019 genomförde IVO, Inspektionen för vård och omsorg, en tillsyn på HVB-hemmet i fråga och fann en hel del att anmärka på. Bland annat ansågs kompetensen hos föreståndare och personal vara otillräcklig, lämplighetsbedömningar och inskrivningsbeslut gjordes inte enligt gällande bestämmelser och det fanns brister i läkemedelshanteringen. Sedan dess har verksamheten lagts ned, sommaren 2020, för att sedan återupptas hösten samma år och i november i fjol granskade IVO HVB-hemmet på nytt.

Fortfarande brister

Av beslutet efter denna tillsyn, den första sedan verksamhetens omstart, framgår att det finns punkter där man återigen får anmärkningar. Till exempel när det gäller lämplighetsbedömningar inför placeringar som alltjämt inte görs enligt gällande bestämmelser. "IVO ser allvarligt på att bristen upprepats efter IVO:s inspektion 2019", skriver myndigheten som också noterar att läkemedelshanteringen vid tidpunkten för inspektionen inte uppfyllde lagstiftningens krav. "(...) förskrivna läkemedel administrerades (gavs till barnen) så som egenvård utan att fanns en egenvårdbedömning från föreskrivande läkare."

IVO konstaterar vidare att det inte är styrkt att kontroll mot polisens misstanke- och belastningsregister har utförts för all personal före anställning, något som måste göras enligt lagen.

Ska svara IVO

När det gäller läkemedelshanteringen har socialnämnden i ett yttrande till IVO medgett att det har funnits brister och framfört att detta kommer att ingå som ett särskilt utpekat utvecklingsområde och följas upp av egenkontroll. Därmed vidtar IVO inte några ytterligare åtgärder på den punkten. Däremot kräver man en redovisning från nämnden när det gäller lämplighetsbedömningar samt kontroll av förekomst i misstanke- och belastningsregister för personalen. Denna ska ha kommit in till IVO senast den 11 mars.

Det granskade HVB-hemmet har fem platser för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättnng och/eller omsorgsbrist. Vid inspektionstillfället var tre barn i åldern 14-16 år inskrivna.

Artikeltaggar

HVB-hemIvoLidköpingLidköpings kommunVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare