Hoppa till huvudinnehållet

Dagbion i Götene gör comeback: ”Ska bli jättekul att komma igång igen”

Publicerad:
Dagbions programråd med representanter från bioföreningen, Götene kommun, PRO och SPF ser fram emot att verksamheten ska rulla igång igen.
Dagbions programråd med representanter från bioföreningen, Götene kommun, PRO och SPF ser fram emot att verksamheten ska rulla igång igen. Foto: Jens Fritzson

Dagbion i Götene har legat nere i ett par år. I mars väntar en omstart.

– Det är många som har frågat när vi ska dra igång igen, säger Iréne Lieberth från bioföreningen Göta lejon.

Dagbion har funnits i många år och det är pensionärsorganisationer, Götene kommun och bioföreningen som samarbetar kring visningarna.

Pandemin har dock inneburit en paus och dagbions programråd har nyligen sammanstrålat för första gången på 2,5 år.

– Syftet är att visa film på dagtid för en målgrupp som kanske inte är så pigga på att ge sig ut på kvällstid, säger Ann-Sofie Andersson, kultursamordnare i Götene kommun.

Det våras för kulturevenemang i Götene: ”Efterlängtat”

Vill motverka ensamhet

Ett annat syfte är att det ska minska ensamheten bland äldre. Efter filmen har besökarna för vana att fika tillsammans.

– Det är många inom våra föreningar som är ensamma. Dagbion ger en samvaro som är väldigt viktig, menar Ronny Andersson från SPF.

Ether Hällén från PRO berättar att man brukar ha två värdar vid föreställningarna.

– De tar emot biljetter, hälsar alla välkomna och hjälper besökarna om de inte kan hitta sina platser. Publiken känner sig mer välkommen om man pratar lite med dem.

Ann-Sofie Andersson håller med.

– Med publikvärdarna skapar man en extra välkomnande atmosfär. Även om man kommer ensam blir man en del i sällskapet. Innan pandemin snittade vi runt 50 personer vid varje tillfälle.

Bjuds på blåbärssoppa?

Under våren planeras tre tillfällen med dagbio. Nypremiären sker torsdagen den 10 mars. Då visas den svenska komedin Ur spår, som knyter an till Vasaloppet.

– Då kanske vi ska bjuda på blåbärssoppa när besökarna hit, säger Iréne Lieberth.

Ronny Andersson ser fram emot omstarten efter det långa uppehållet.

– Efter alla restriktioner som varit så tror jag absolut att det finns ett sug efter att gå på dagbio igen. Jag kan inte tänka mig annat. Det ska bli jättekul att komma igång igen.

Filmer som visas

10 mars: Ur spår

7 april: Utvandrarna

5 maj: Tills solen går upp

Artikeltaggar

Biograf Göta lejonGöteneNyheterPROSPF Seniorerna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.