Hoppa till huvudinnehållet

Efter premiärsuccén - dags för ny seniordag

Publicerad:
Lars-Olof Lundén och Sture Sundmark från SPF, Maja-Stina Johansson, äldreomsorgen, Inge Pettersson och Eskil Forslund från PRO och Jan-Erik Larm, SPF Kvänum, har jobbat många timmar inför Seniordagen den 12 april.
Lars-Olof Lundén och Sture Sundmark från SPF, Maja-Stina Johansson, äldreomsorgen, Inge Pettersson och Eskil Forslund från PRO och Jan-Erik Larm, SPF Kvänum, har jobbat många timmar inför Seniordagen den 12 april. Foto: Åsa Mwansa

Tisdagen i påskveckan är det dags igen för Seniordag på Vara folkhögskola. Vid premiären för tre år sedan blev det succé - besökarna var långt fler än beräknat.

– Både biljetterna vi delade ut och maten tog slut så vi fick ordna mer, säger Eskil Forslund, PRO.

En arbetsgrupp med representanter för PRO, SPF och äldreomsorgen har haft ett tiotal möten och arbetat med att förbereda inför årets seniordag som arrangeras den 12 april.

Att det finns en efterfrågan behöver de inte fundera på denna gång. 2019 hade de en idé om att undersöka var besökarna kom ifrån. Därför delades lotter ut till alla besökare där de fick fylla i sitt postnummer och sen delta i utlottning av priser.

– Vi tog i ordentligt, jag tror att vi beställde 250 lotter, säger Eskil.

Under planeringen beräknades 200 besökare, men istället kom runt 400. Så det blev bråttom i köket att ordna fram extra luncher kvickt.

– En del lyssnade på underhållningen, en del gick runt på utställningen och många åt lunch, säger Sture Sundmark, SPF.

Samma koncept

Årets Seniordag liknar den förra, med några förändringar. Tiden har förlängts, så att lunchpausen hamnar mitt i programmet.

I utställningen presenteras bland annat kommunens verksamheter som badet, biblioteket och äldreomsorgen.

– Träffpunkterna som är igång igen i Vara, Vedum, Kvänum och Levene kommer med. De är laddade som bara den, säger Maja-Stina Johansson som representerar äldreomsorgen i arbetsgruppen.

Övriga är företag och ideella organisationer, totalt runt 35 utställare.

– Det är en blandning av utställare som har ett budskap som vänder sig till äldre, säger Sture.

Föreningen Vara lantmannaskolas främjandes museum hålls öppen och i aulan bjuds det på modevisning. Dagen gästas också av Gillis Hellberg och Britt-Marie Stridh.

– De har ett program som heter Kärlek, rosor och frieri. Det kan nog locka folk, säger Lars-Olof Lundén, SPF.

Fritt från avgifter

Arrangörerna har en liten budget med hjälp av bidrag från kommunen och folkhälsorådet. Folkhögskolan ställs till förfogande gratis eftersom det är påsklov. Tack vare stora ideella insatser av medlemmar i de båda förbunden är arrangemanget fritt från avgifter både för utställare och besökare.

– Det enda som kostar något är lunchen och kaffet, säger Sture Sundmark.

Eskil Forslund som håller i att engagera utställare har mött idel glada miner.

– När vi pratar med de som ska ställa ut så tycker de också att det ska bli trevligt, säger han.

En stor del av syftet med detta samarbetsprojekt mellan SPF och PRO är den sociala biten. Information och underhållning i all ära, men att träffas är det centrala.

– Vi skulle ju haft seniordagen förra året. Vi tror att det finns en önskan att träffas nu och att det är en viktig sak rent socialt, säger Sture.

Artikeltaggar

NyheterPROSPF SeniorernaVaraVara folkhögskola

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.