Jack får stå på scen med sina barndomsidoler: ”Jag sa ja direkt”

Publicerad:
Jack Krusell går sista året på AMB och satsar helhjärtat på musik. Nu får han stå på samma scen som sina barndomsidoler Ison & Fille. Foto: Åsa Mwansa

I föreställningen För evigt med Ison & Fille ger hiphopduon unga artister möjligheter som de själva aldrig fick. En som nu tar chansen är Jack Krusell.

– Jag växte upp med Ison & Fille, så jag sa ja direkt, säger han.

Riksteaterns nyskrivna föreställning bygger på Ison & Filles texter som ofta handlar om driv, ambition, drömmar, och att vilja tillhöra men ändå känna sig utanför.

Historien kretsar kring Asse, Isra och Feliz som kommer från förorten. De vet hur det är att inte få något gratis. De bär på sina egna livsberättelser, sitt bagage, sina nojor och drivkrafter. Kan drömmar bli sanna för såna som dem? Berättelsen vävs samman med Ison & Fille som framför låtar ur sin digra produktion live.

Alma Eliasson Godonou, Natalia Fuentes Araya och Srdjan Nedzipovski gör rollerna som de tre nära vännerna.
Alma Eliasson Godonou, Natalia Fuentes Araya och Srdjan Nedzipovski gör rollerna som de tre nära vännerna. Foto: Sören Vilks

– Idén kom till för ganska länge sedan när vi funderade på hur vi kan bredda oss och göra något som sticker ut från normen. Det var lite som att universum och planeterna stod i rätt led - Riksteatern hörde av sig och vi var öppna för att ta det här steget, säger Ison Glasgow.

På varje plats turnén besöker har lokala unga akter engagerats. Den 8 mars är det dags för Vara konserthus där elever från Academy of Music and Business kommer att medverka.

Jack Krusell som går sista året på AMB ser med förväntan fram sin stund med barndomsidolerna. Han har sysslat med musik sedan han var liten och släppte raplåtar på skoj redan när han gick i sjuan. När han flyttade från hemstaden Sölvesborg till Vara började han satsa mer seriöst. Han gjorde egna låtar och behövde en producent.

– Då lärde jag mig producera själv, sen började jag sjunga. Jag sjunger i ett band som är från Vara och Lidköping - Minor Details, säger han.

Han är väldigt nöjd med sin tid på skolan och menar att det finns alla redskap för att lära sig det han vill. Den 8:e kommer några akter från AMB uppträda och Jack kör en låt med support av Dilba Fredriksson som går i samma årskurs.

Möter ungdomar

Turnén med föreställningen För evigt med Ison & Fille hade premiär den 2 februari i Hallunda och avslutas den 28 april i Kiruna, totalt 33 turnéstopp. På flera ställen möter duon ungdomar som växt upp med dem.

– Att träffa människor som säger att de uppskattar musiken och har oss som förebilder, det är större än sig själv. Det går inte att beskriva, säger Ison Glasgow.

När han var yngre såg han upp till vissa artister som han kände var på galaxers avstånd.

– Man hade aldrig chansen att vara runt omkring dem. Så när vi träffar lokala akter så försöker vi ta fem minuter, gå runt lite med dem och höra var de ligger i sin musikutveckling, säger han.

Felipe Leiva Wenger och Ison Glasgows musik och texter är grunden i föreställningen För evigt med Ison & Fille.
Felipe Leiva Wenger och Ison Glasgows musik och texter är grunden i föreställningen För evigt med Ison & Fille. Foto: Sören Vilks

Det handlar inte om musik hela tiden, de frågar också hur ungdomarna mår och vad de tänker på.

– Många gånger har det bara varit en skön dialog. Vi ger ut energi och så får vi energi oftast, säger Ison.

Att bjuda in unga förmågor är något som Ison & Fille bestämde sig för att göra tidigt i karriären om de skulle få chansen.

– Vi försöker bara ge en spotlight och en möjlighet att synas och höras. Det var en grej som vi aldrig fick när vi började med vår musik, säger Ison.

Texter i fokus

Föreställningen är en hybrid mellan konsert och teater, något som går utanför det som Ison & Fille har gjort de senaste två decennierna.

– Jag tror att det är något som publiken kan uppskatta, att man känner sig lite pånyttfödd, att man kommer tillbaka med en annan dynamik och en röd tråd och en story. Och tillsammans med Riksteatern får man verkligen chansen att bre ut sina texter. Det känns roligt, säger Ison.

Medarrangör vid besöket på Vara konserthus är Vara Riksteaterförening.

För evigt med Ison & Fille

Medverkande: Ison & Fille, DJ Taro, Alma Eliasson Godonou, Natalia Fuentes Araya och Srdjan Nedzipovski, plus lokala musikakter.

Manus och regi: Åsa Lindholm

Videodesign: Roxy Farhat

Ljusdesign: Johan Sundén

Kostymdesign: Mary-Anne Buyondo

Maskdesign: Rebecca Afzelius

Dramaturg: Jani Lohikari

Artikeltaggar

Academy of Music and BusinessNöje/KulturVaraVara konserthusVara Riksteaterförening

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare