Hoppa till huvudinnehållet

Ny svensk medalj – brons till Jesper Tjäder efter kanonåk: ”En sjuk känsla”

Publicerad:
Jesper Tjäder firar bronset.
Jesper Tjäder firar bronset. Foto: Henrik Montgomery/TT

Jesper Tjäder slog till med ett kanonåk direkt i slopestylefinalen i OS. Därefter väntade en rysare för att se om det skulle räcka till medalj.

Det gjorde det. Tjäder tog brons.

– Det är mitt bästa slopestyleåk någonsin. En sjuk känsla, säger han.

85,35 poäng blev domarnas belöning efter Tjäders färd nedför OS-backen Secret Garden.

Med i åket fanns både den höga husrailern och switchtrippeln på andra hoppet. Hans första åk blev också hans enda lyckade – men det tog honom hela vägen till medalj.

– Det är det här som har varit planen nu i åtta år när man gjort OS-satsningen. Och att få landa sitt bästa åk någonsin i en slopestylefinal i OS är en sjuk känsla. Det är verkligen obeskrivligt, säger han.

Ändrade sig i morse

Mest anmärkningsvärt med det hela: Tjäder hade aldrig gjort ett liknande åk tidigare.

– Jag hade inte ens testat husrailern förrän i morse. Jag hade 45 minuter på mig att byta railåk. Men vi insåg redan efter kvalet att det var vad om krävdes för att nå podiet och vi är ju här för att landa på det.

– Det var inget annat än att gå för det.

Och det var självklart?

– Ja, jag tänkte att jag går för det under hela träningen och fungerar det inte går jag tillbaka till det gamla. Men det fungerade bra och jag bestämde mig för att bara köra.

Det kräver väl en hel del mod för att göra något helt nytt i en OS-final, eller?

– Det är ett trick jag vet att jag kan göra. Det är bara det att jag aldrig hade kört den railen. Det var lite klurigt, men jag visste att tar jag det lite lugnt kommer jag perfekt in på den andra och då kommer det att gå bra.

"Sjukt nöjd"

Hade du redan efter första åket känslan att det kunde räcka till medalj?

– Ja, jag såg att poängen, 85, var ganska bra. Det var svårt att säga, men jag var verkligen sjukt nöjd när jag såg resultatet, säger Tjäder.

Efter andra åket petades han ned till bronsplats av amerikanen Nicholas Goepper, som fick 86,48.

Och efter ett misslyckat tredjeåk blev det en lång väntan i målområdet för att se om bronspengen skulle bli hans.

Bland annat skulle norrmannen och OS-guldmedaljören Birk Ruud göra sitt sista åk, liksom sjufaldige världsmästaren, schweiziske Andri Ragettli.

Men ingen fick till det åk som krävdes för att kliva upp på pallen och till sist kunde Jesper Tjäder äntligen andas ut – och fira med svenska flaggan.

– Det var lite nervöst, men sedan visste jag att jag gjort mitt bästa åk någonsin och jag kan liksom inte förvänta mig mer, säger han.

Firade med amerikaner

Amerikanen Alexander Hall (vann på 90,01) firade med silvermedaljören Goepper och Tjäder. Trion kramades med allt och alla – ingen dum sysselsättning alls i den 23-gradiga kylan.

En liten grupp svenskar var på plats i Gentings snöpark. Tjäder fick ta selfies innan han leddes runt för intervjuer med internationella tv-bolag, radiokanaler och svenska medier på plats.

– Det här är helt klart det största i min karriär hittills. Det är få saker man jobbat så länge för och sedan äntligen lyckas. Det var mycket som stämde i dag, säger han.

När det är dags för OS i Milano 2026 är Tjäder 31 år, men redan nu sneglar han mot ett fjärde OS.

– Det är ett kul mål att ha. Det skulle vara kul att köra ett till OS, säger han.

Vågade mor titta?

Hemma satt familjen på nålar och följde finalen.

– Jag vet att min mor inte gillar att kolla lajv, hon brukar kolla reprisen.

Senare under dagen får han ta emot bronset på medaljceremonin i Zhangjiakou. Då har han redan packat för hemresan tidigt i morgon bitti. Så mycket firande hinner det inte bli.

– Det blir nog mest att sätta sig ned, varva ned och packa väskorna. Det ligger grejor lite överallt i lägenheten. Vi har nog inte tid att festa, vi får ta det när vi kommer hem i stället.

– Jag tror inte riktigt att jag fattat vad som hänt än, säger Tjäder.

Henrik Skiöld/TT

Gustav Sjöholm/TT

Jesper Tjäders första finalåk räckte hela vägen till bronset.
Jesper Tjäders första finalåk räckte hela vägen till bronset. Foto: Gregory Bull/AP/TT
Fakta: Jesper Tjäder

Fakta: Jesper Tjäder

Född: 22 maj 1994 i Östersund.

Sport: Freeski, big air och slopestyle.

Klubb: Östersund FS.

Aktuell: Tog OS-brons i slopestyle i Peking. Kom tidigare sjua i big air. Gör sitt tredje OS.

Artikeltaggar

OSPekingSport

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.