Risk att Majblomman i Lidköping tvingas lägga ner: ”Hjälpte 98 barn förra året”

Publicerad:
Maj Sandgren har varit ordförande i föreningen Majblomman i Lidköping i 16 år. Nu riskerar föreningen att läggas ner, eftersom antalet personer som vill engagera sig blir allt färre. Foto: Sören Turesson

Föreningen Majblomman i Lidköping riskerar att läggas ner. Nu vädjar nuvarande ordföranden Maj Sandgren, 74, att fler ska engagera sig.

– Får vi inte in nya i föreningen så finns det ingen annan lösning än att lägga ner. Det vore jätteledsamt, säger hon.

Maj Sandgren har engagerat sig i föreningen Majblomman i 28 år. Rollen som ordförande har hon haft i 16 år. Precis som Maj, har de flesta av styrelsemedlemmarna jobbat under många år och har nu kommit upp i åldrarna.

– Vi känner oss klara, vi har gjort vårt nu. I år är absolut sista året som jag och sekreteraren jobbar. Så vi söker akut efter nya personer att tillträda posterna, säger Maj.

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdom i Sverige och har funnits sedan 1907. Genom majblommeförsäljningen kan familjer i ekonomisk utsatthet få stöd för att ge barnen det som de har rätt till. Behovet av bidragen är stort i hela Sverige, Lidköping inkluderat.

Behovet har ökat

– Det har blivit fler som söker bidrag för varje år. Förra året hjälpte vi 98 barn i Lidköping. I ansökningarna ser vi familjer vars barn inte kan gå på sin klasskompis barnkalas för att man inte har råd att köpa en present, eller de som inte har råd att vara med i ett fotbollslag eller andra aktiviteter. Det betyder massor för dem att få bidrag för att kunna göra det som kompisarna gör, säger Maj.

Maj har varit aktiv i föreningen i 28 år. En tid av glädje och insikter. ”Att få se och höra glädjen från alla som får hjälp gör en väldigt nöjd och belåten", säger hon.
Maj har varit aktiv i föreningen i 28 år. En tid av glädje och insikter. ”Att få se och höra glädjen från alla som får hjälp gör en väldigt nöjd och belåten", säger hon. Foto: Sören Turesson

Men för att kunna fortsätta motverka barnfattigdomen måste nytt folk in i föreningen. Annars läggs föreningen ner.

– Jag blir otroligt besviken om vi tvingas lägga ner. Vi har arbetat så länge med att hjälpa och behovet av hjälp minskar inte, så nu hoppas vi att fler ska vilja ta över efter oss så arbetet kan fortsätta.

Ger stor glädje

Att vara med i föreningen innebär att man jobbar ideellt några veckor under våren samt under ett par veckor under hösten, där man ser till så att försäljningen kommer igång och att pengar samlas in. Den totala summan lämnas sedan över till kyrkornas diakoner i Lidköping som delar ut till dem som behöver. Arbetet är varken svårt eller krångligt, och ger otroligt mycket glädje för alla, menar Maj.

– Att få se och höra glädjen från alla som får hjälp gör en väldigt nöjd och belåten, det är otroligt tacksamt att jobba för Majblomman.

Artikeltaggar

FamiljLidköpingLidköpings kommunMajblomma

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare