Olinsgymnasiet vill få fler elever fram till maj: ”Generellt sett okej”

Publicerad:
Kristian Wejshag, huvudman för Olinsgymnasiet, har tittat igenom ansökningsstatistiken för Skaraborgs blivande gymnasieelever. Foto: Thomas Kühnel

För friskolan Olinsgymnasiet ser det bra ut i Skara.

Men i Götene kan fler ungdomar, främst från orten, få plats.

– Vi har fortfarande målet inställt på att vi har minst 50 nya elever i Götene till hösten, säger huvudman Kristian Wejshag.

Olinsgymnasiet finns i både Skara och Götene. I den förstnämnda kommunen har 38 elever sökt som förstahandsval till 78 platser. Till Götene är det 30 ungdomar som sökt någon av de 80 platserna i första hand. Men för ett friskolegymnasium finns det tid att få fler elever då kommuner utanför Skaraborg ännu inte haft sin sista dag för ansökningar. De siffror som redovisas här är för elever och gymnasieskolor i Skaraborg, så det kan tillkomma ”utsocknes” som söker sig häråt.

– Generellt ser det okej ut. I vårat fall är ansökningsperioden inte över än och flera av de geografiska områden vi har sökande elever ifrån har inte stängt sin antagning ännu. Men utifrån eleverna från Skaraborg så ser det ok ut, tycker Olinsgymnasiets huvudman Kristian Wejshag.

Bra i Skara

För Skaras del ser det redan nu bra ut.

– I Skara är det bra och här kommer vi att fylla våra platser när våra sökande från andra kommuner kommer till i statistiken. Intresset från elever i Skaraborg ökar i år och efter ett sämre år i fjol så är vi tillbaka mot de nivåer där vi vill ligga, säger Wejshag.

Däremot hoppas de på en ökning i Götenes gymnasieskola.

– I Götene har vi hela tiden satt tiden fram till maj som vår period för arbetet med ansökningarna. Det beror på att vi har tre nya program som vi fick tillstånd för i oktober och precis som förra året i Götene så behövs det all tid vi kan få fram till maj för att presentera våra program, säger han och ser framtiden an med tillförsikt.

– Vid motsvarande tid ifjol hade vi samma antal sökande som vi har nu, och vi ökade då våra elever från 30 till 45. Vi har fortfarande målet inställt på att vi har minst 50 nya elever till hösten och det är ett rimligt mål.

Olinsgymnasiet Götene saknar sökande från den egna kommunen.
Olinsgymnasiet Götene saknar sökande från den egna kommunen. Foto: Jens Fritzson

Elever från Götene

Skolorna ser också varifrån de sökande eleverna kommer, och i Götene saknas ansökningar från den egna kommunen så som Wejshag ser det.

– Mycket är bra med det vi inte är nöjda med är antalet sökande elever från Götene. Vi hade en utmaning kring detta ifjol och vi har helt enkelt inte lyckats få till detta mycket bättre i år. Men, som sagt, vi har en plan och det är vårt stora område att jobba med nu fram till i maj, säger han.

Måste visa skolan mer

Precis som i den kommunala Katedralskolan vill fler studera i Skara.

– Att vi åter ökar i Skara ser jag som två anledningar. Dels har vi en riktigt bra verksamhet som funnits här i över 20 år. Men jag sa ifjol att det var otroligt svårt att presentera estetiska program under en rådande pandemi och det visade sig på siffrorna då. Nu har detta varit ”mindre besvärligt” i år. Det har fungerat. Inte som det gjort tidigare men åtminstone bättre. Det ser vi på våra siffror också, tycker huvudmannen.

– Varför vi inte nått de siffror vi vill när det kommer till sökande elever från Götene beror helt enkelt på att vi inte kunnat visa får verksamhet och skola på ett relevant sätt. För oss är det bara att direkt kavla upp armarna och göra det bättre och tydligare i perioden fram till maj.

Finns det platser över?

– I Skara kommer vi att fylla våra platser. I Götene har vi platser över. Men när det gäller de nya programmen så kommer det att se helt annorlunda ut i maj. Så fungerar det.

Är något program hotat?

– Nej, absolut inte.

Olinsgymnasiet i Skara
Olinsgymnasiet i Skara Foto: Elin Andersson
Olinsgymnasiet i Skara
ProgramAntal sökande totaltSökande första valAntal platser
Estetiska programmet, Bild och formgivning (ESBIL)47913
Estetiska programmet, Estetik och media (ESEST)39814
Estetiska programmet, Musik (ESMUS)421727
Gymnasiesärskoleprogrammet för estetiska verksamheter (EVEST)118
Gymnasiesärskoleprogrammet för fordonsvård och godshantering (FGFOR)538
Gymnasiesärskoleprogrammet för hälsa, vård och omsorg (HOHAL)108
Programinriktat val mot Estetiska programmet (IMVES)600
Totalt:1413878
Olinsgymnasiet Götene.
Olinsgymnasiet Götene. Foto: Jens Fritzson
Olinsgymnasiet i Götene
Antal sökande totaltSökande första valAntal platser
Barn- och fritidsprogrammet (BF)21115
Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)37615
Fordons- och transportprogrammet (FT)601220
Industritekniska programmet (IN)1128
Programinriktat val mot Barn- och fritidsprogrammet (IMVBF)900
Programinriktat val mot Bygg- och anläggningsprogrammet (IMVBA)1300
Programinriktat val mot Fordons- och transportprogrammet (IMVFT)2310
Programinriktat val mot Industritekniska programmet (IMVIN)600
Programinriktat val mot Samhällsvetenskapsprogrammet (IMVSA)500
Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap (SABET)36824
Totalt:2213082
Blank och Wejshag vill starta gymnasium på Sparresäter: ”Oerhört spännande”

Artikeltaggar

GöteneKristian WejshagNyheterOlinsgymnasietOlinsgymnasietSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare