Hoppa till huvudinnehållet

Glädjebeskedet för studenterna – får fira på flaken igen: ”Som det brukar vara”

Publicerad:
De senaste två åren har studenten firats utan de klassiska studentflaken, men i år är de tillåtna igen.
De senaste två åren har studenten firats utan de klassiska studentflaken, men i år är de tillåtna igen. Foto: Thomas Kühnel

Efter två års förbud är studentflaken återigen tillåtna – det meddelar Transportstyrelsen.

– Bestämmelserna som gällde innan pandemin gäller nu också, säger Kristofer Elo, utredare vid Transportstyrelsen.

Studentflaken är ett klassiskt inslag i studentfirandet, men de senaste två åren har Transportstyrelsen förbjudit flaken.

– Det var rent utifrån Folkhälsomyndighetens bedömning, säger Kristofer Elo, utredare vid Transportstyrelsen.

– Folkhälsomyndigheten inkom med en hemställan till oss där de tyckte att riktlinjerna som tillkom för att främja smittskyddet och våra bestämmelser, som tillät studentflak, inte var förenliga, lägger han till.

Nu vågar Emma och Jildau drömma om en vanlig student: ”Får vara ungdom igen”

Flaken återkommer

Men nu hävs nästan samtliga av Folkhälsomyndighetens restriktioner, vilket gör att studentflaken kommer återvända till sommarens firande.

– De bestämmelserna som gällde innan pandemin gäller nu också, säger Kristofer Elo.

Transportstyrelsen har alltså inga planer på att förbjuda flaken helt och hållet.

– Vi har inte tagit bort bestämmelserna som gör det möjligt att fira studenten med studentflak och vi har ingen plan att börja ett sådant arbete heller.

Fakta

Det säger Transportstyrelsen

Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.

Det ska finnas hållfasta skyddsräcken, som är minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.

Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.

Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.

Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.

Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B och uppfylla de tidigare nämnda kraven.

Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Kristofer Elo, utredare vid Transportstyrelsen.
Kristofer Elo, utredare vid Transportstyrelsen. Foto: Liza Simonsson/Blomquist & Co

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenSkola och utbildningStudentenTransportstyrelsen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.