Hoppa till huvudinnehållet

Dagboken: Susanne visar hektiska livet som rektor på gymnasiet i Vara

Publicerad:
Reporter Felicia Stadling
Felicia Stadling
felicia.stadling@nlt.se

Nu har det blivit dags för Susanne Schiller Harvey, 59, att styra skutan! Hon känns igen som rektor på Lagmansgymnasiet i Vara, och delar med sig av vad hon sysselsätter sig med där, men också om livet hemmavid, där hon lever livet med familj och massor av djur!

Måndag: På plats på Lagmansgymnasiet redan 06:45, då jag skjutsat dotter med pojkvän till tåget. Drabbade av sjukfrånvaro, men tack vare personalen som hjälps åt löser det sig. Många elevmöten idag i olika konstellationer kring studieplaner och olika insatser. Samtal med andra kommuner och socialtjänst. Hemma 17:30, min man har värmt fisksoppa. Sedan ut till stallet, det är mockat och fodrat. Jag har så kallat impingement i vänster axel och sjukgymnasten tyckte det vore bra om ”någon annan” kunde mocka. Inte så dumt att vara gift med en pensionär ändå.

Tisdag: Har under ett par veckor planerat in verksamhetsbesök och är i dag på Industritekniska programmet. Pratar med eleverna som går sista året. Det är verkligen roligt att höra att de flesta redan har blivit erbjudna anställning. Lagmansgymnasiet har ett gott samarbete med näringslivet överlag. Via Teknikföretagen och Teknik College planeras för feriearbete som erbjuds de elever som går på Industritekniska programmet eller på Teknikprogrammet. Avlutar kvällen med spa-bad och somnar till en podd med Agnes Wold.

Onsdag: Börjar dagen med att läsa och svara på mail. Besöker en idrottslektion och inser att magmusklerna inte är i det skick de borde vara. Möte med elevhälsoteamet, därefter möte med kommunikationsavdelningen. Jag går med några elever till matsalen där det bjuds på fish & chips – vi är överens om att maten som serveras här är toppen! Mattelektion med natur- och teknikelever imponerar, vad mycket de lärt sig. Slutar halv tre då jag bokat en massage. Sen en ridtur på min Flora och lite markträning med de andra två innan solen går ner.

Torsdag: Morgonmöte med programansvariga. Planerar in arbeten som ska göras under sportlovet med elevhälsoteamet och min rektorskollega. Idag blir det nya lägesrapporter som ger en bra översikt för hur det går med studierna för klasser och enskilda elever i pågående kurser och behov av insatser. Möten men SYV och uppföljning av elever. Deltar på arbetslagsmöte på Introduktionsprogrammet och gör en uppskattning av antal elever på programmet för läsåret 22/23. Väl hemma får vi besök av försäljare av solpaneler, kanske kan vara något.

Fredag: Elevkåren håller i studenternas utmaningar som nu är i gång. Avgångsklasserna tävlar mot varandra. Dansa med en rektor ger 10p, klart man ställer upp. Stämmer av med specialpedagogerna gällande anmälningar till lovskolan vecka 7. Teamsmöte med IM-nätverket (rektorer för Introduktionsprogram på andra gymnasieskolor inom Utbildning Skaraborg) som jag får avbryta då hänglås på skåp i ett omklädningsrum klippts upp och datorer stulits! Polisanmälningar och samtal med vårdnadshavare. Åker hem, arg och trött somnar jag före 22:00.

Lördag: Uppe tidigt idag! Morgonpromenad med Björn utefter Lidan och ser en bäver. I dag är barnbarnet Isak 10 månader, här hos farmor och farfar. Vi leker, läser, sjunger och dansar och rätt vad det är har han somnat på min axel. Så mysigt! Mitt ”extrabarn” Wiktoria hälsar på. Vi går till stallet och hälsar på fåren och Isak tittar på när vi mockar och fyller på vatten. Isak ska självklart få en egen skottkärra till sommaren. Det blir en ridtur på Flora och promenad med Folke. Provar att cykla med Manfred – det gick bättre sist! På kvällen får vi efterlängtat besök av goda vänner. En trevlig kväll med mat och dryck, prat och skratt.

Söndag: Så avkopplande att vara i stallet. Lyssnar på radion, putsar träns och brygger kaffe i min sadelkammare. Peter kör gammal gödsel till sitt grönsaksland så jag vinkar in honom och bjuder på kaffe. Det blir en liten tur på Flora och med Manfred vid sidan om. Wiktoria finns med ifall jag tappar honom, men det går fint. Har en eldtunna, eldar lite ris som blåst ner från träden. Lägger mig i soffan, kakelugnen brinner och jag läser den intressanta Nudging i praktiken inför digitalt Ledarforum på tisdag. Stämmer av mail och kollar schemat för morgondagen och en ny arbetsvecka.

Om Susanne Schiller Harvey:

Ålder: 59.

Bor: Väldigt fint i Tråvad alldeles vid Lidan.

Yrke: Rektor på Lagmansgymnasiet. (En av två rektorer)

Familj: I huset bor jag med my Welsh husband Peter och hunden Björn. Vi har två vuxna barn och ett barnbarn. Föräldrarna i Järpås och min syster i Nice.

Intressen: Mina hästar Flora, Manfred och ponnyn Folke. Har får också men det är egentligen inget intresse – däremot är det kul med nåltovning. Dessutom gillar jag keramik, fina stenar, och att elda. Är gärna utomhus och bor man på landet finns alltid något att göra.

Artikeltaggar

FamiljLagmansgymnasietLidanTråvadVaraVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.