Nossebro Hembygdsförening har fått ta emot en unik, nästan 30 minuter lång film. Filmen handlar om arbetet på Necks verkstäder vid mitten och slutet av 1940-talet. Dessutom har filmen väckt ett frågetecken.
– Det är helt otroligt. Hembygdsföreningen är exalterade över det här. Vi har inget liknande sedan tidigare och det borde vara av intresse för Nossebro och hela kommunen. Necks satte ju sin prägel på hela samhället, säger Börje Andersson från Nossebro hembygdsförening.
De rörliga bilderna, som alltså är nästan 80 gamla, har tagits av Ingemar Neck och efter digitalisering skänkts till hembygdsföreningen av Ingemars söner Svante, Thomas och Stefan Neck.
– Att få filmen av familjen Neck känns jättefint. Det känns bra att folk tänker på hembygdsföreningen när de har sådana här gamla grejer, säger Börje Andersson.
Filmen är filmad med super 8-kamera och ska vara i anmärkningsvärt gott skick, trots sin ålder.
Förödande brand
Den visar dels återuppbyggnadsarbeten av fabriken efter den förödande branden i början av 1940-talet, dels utbyggnader senare på 40-talet.
Här finns också sekvenser från det dagliga arbetet på olika avdelningar i fabriken, lastning av gods på järnvägsvagnar och intressanta panoreringar av necksområdets omgivningar.
Genom kontakter med familjen Neck och personer som tidigare jobbat på Necks har en stor mängd information kunnat inhämtas kring vad filmen visar.
Men ett stort frågetecken finns fortfarande. Ett avsnitt visar nämligen tillverkning och lastning på järnvägsvagnar av stora behållare av något slag. De mellan tre och fyra meter höga föremålen återfinns ej i någon av Necks produktkataloger utan är sannolikt en legobeställning från eventuellt någon av Neckskunderna Vattenfall, Sydkraft eller ABB.
– Nu söker hembygdsföreningen med ljus och lykta efter någon som kan ge svaret på vad behållarna användes till och vart de transporterades.
Vill visa filmen
Förhoppningen som hembygdsföreningen har är att framöver kunna visa filmen för allmänheten vid något event i stationshuset. Planen är att texta filmen och lägga in lite stillbilder från Necks som hembygdsföreningen har sedan tidigare. Kanske kommer det även att finnas en berättarröst på plats när filmen så småningom visas för allmänheten.
– Vi har en viktig roll här genom att bevara, vårda och visa den här filmen, säger Börje Andersson.