Hoppa till huvudinnehållet

Kritisk till blixtändring av kvalet: "Hittar på nya regler hela tiden"

Publicerad:
Laiktränaren Jesper Bryngelson är kritisk till förändringarna i kvalspelet.
Laiktränaren Jesper Bryngelson är kritisk till förändringarna i kvalspelet. Foto: Thomas Kühnel

Lidköpings AIK är, trots förlusten hemma mot Nässjö, på väg mot kval till elitserien.

Men nu ändras förutsättningarna.

– Vad ska man säga? De hittar på nya regler hela tiden. Jag har inte en aning om hur de tänker, säger tränaren Jesper Bryngelson.

En av de värsta konkurrenterna, IFK Kungälv, förlorade, men Laik lyckades inte knyta ihop säcken och koppla det där järngreppet kring kvalplatsen.

Därför är Jesper Bryngelson försiktig kring att prata om det förändrade kvalspelet ur ett Laik-perspektiv.

Det var under fredagen som Svenska bandyförbundet, via sin hemsida, meddelade att kvalserien, med sex matcher, slopas till förmån för ett parkval, i bäst av tre matcher.

– Målet har varit att finna kvalalternativ som kan spelas på kortare tid men med samma sportsliga rättvisa, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

Köper inte resonemanget

Jesper Bryngelson köper inte resonemanget.

– Vi har fortfarande två veckor på oss att spela kvalserien, precis som det har varit de andra åren. Då ska man plocka bort serien, som är mest rättvis för alla lag.

– De kanske trycker på covidsituationen, men restriktionerna är ju borta.

”Tycker det är konstigt”

I praktiken innebär det att Laik, i händelse av en andra- eller tredjeplats i tabellen, ställs mot lag 12 eller 13 i elitserien. Laget från elitserien börjar hemma.

– Vi (Laik) fick en fråga om vad vi tyckte om förslaget och svarade att vi givetvis ska ha kvar kvalserien. Jag vet inte var de får underlaget till besluten ifrån. Jag tycker bara det är konstigt.

– För vissa klubbar hade ett kval, med tre hemmamatcher, gett jättemycket, fortsätter Bryngelson och ser det ur ett ekonomiskt perspektiv.

Missade chanserna

Laik hade på lördagen ett gyllene tillfälle att koppla ett fast grepp kring kvalplatsen. Men man tog inte tillvara på chanserna, utan lät Nässjö vända och vinna.

Trots förlusten har Laik avgörandet i egna händer. Vid tre raka seger, mot Unik, Ljusdal och Boltic, behöver laget inte snegla mot andra resultat. Förmodligen klarar man sig även med något poängtapp.

– Vi kan inte fundera på det där. Det kommer säkert bli fler konstiga resultat. Vi lägger energin på matchen borta mot Unik på lördag, säger Jesper Bryngelson.

Tror du att sista ordet är sagt kring utformningen av kvalspelet?

– Inte en aning. Det är det nog ingen som vet.

Fakta

Bandy

- Allsvenskan -

Laik-Nässjö

3-5 (2-2)

1-0 Melker Broberg (9), 2-0 Victor Petersson (30), 2-1 Linus Jönsson (38), 2-2 Patrik Gustafsson Thulin, straff (45), 2-3 Linus Jönsson (46), 2-4 Hampus Blomqvist (53), 2-5 Axel Johansson (73), 3-5 Victor Petersson, hörna (88),

Hörnor: 13-6 (4-5).

Domare: Andreas Svensson.

Laik (5-2-3): Anton Sandsjö - Karl Tagesson, Simon Mayer, Karl Bergstrand, Alfred Wallroth, Markus Enander - Alv Sandaroe, Tobias Augustsson - Victor Petersson, Linus Hagman, Henrik Larsson. Avbytare: Simon Fröjd, Melker Broberg, Oliver Hellgren, Viggo Olofsson, Gustav Fransson (mv).

Artikeltaggar

BandyLidköpings AIK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.