Hoppa till huvudinnehållet

Fem bedrägeriförsök mot äldre på en månad: ”De jobbar för att stressa dig”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Elisabeth Oliv, kommunpolis i Skara, berättar att på bara en månad har fem äldre i Skara utsatts för bedrägeriförsök.
Elisabeth Oliv, kommunpolis i Skara, berättar att på bara en månad har fem äldre i Skara utsatts för bedrägeriförsök. Foto: TT/Elin Andersson

Fem personer över 65 år har utsatts för bedrägeriförsök sedan årsskiftet, bara i Skara.

Personer ringer och ber dem använda sitt bank-id, vilket verkar trovärdigt men är kriminellt.

– Du ska aldrig aldrig legitimera dig via bank-id när någon ringer upp dig, säger Elisabeth Oliv, kommunpolis för Skara.

Sedan en tid tillbaka har ett 20-tal ärenden av bedrägerier mot äldre registrerats av Polisen i Göteborgs och Älvsborgs polisdistrikt. Vid dessa tillfällen har det varit samma tillvägagångssätt och intilliggande polisdistrikt har fått upp ögonen inför en spridning av brotten.

– Detta pågår jämt. Därför vill vi skicka ut info till äldre och till hemvården, så att man blir mer medveten om att det kan hända. Vi måste hjälpas åt att uppmärksamma de äldre på bedrägeriförsök, menar Elisabeth Oliv som är kommunpolis för Skara.

”Lotterivinst”

Ett tillvägagångssätt som används är att någon ringer upp och säger att den som svarar vunnit på Postkodlotteriet, oavsett om hen har en lott eller inte.

– De har sagt att de ska komma hem med ett tv-team till dem, men det är ju inte sant, menar Oliv.

När de så kallade ”tv-teamen” eller andra utomstående kommer hem till de äldre stjäl de pengar, smycken eller annat som finns där.

Nej, det var inte från Postkodlotteriet de ringde, bedragarna.
Nej, det var inte från Postkodlotteriet de ringde, bedragarna. Foto: Claudio Bresciani / TT

Tre anmälningar från boende i Götene kommun handlar om de som utgivit sig för att vara från Postkodlotteriet.

– Jag har haft kontakt med Postkodlotteriets pressansvarig. De säger att de haft problem med sådana bedrägerier tidigare och då dömdes flera personer för det, berättar Elisabeth.

Stressar upp

Kommunpolisen berättar att de som ringer ofta jobbar med tiden som faktor, att de hetsar på så att den drabbade blir stressad.

– Det handlar om att logga in och identifiera dig snabbt. De jobbar med stressfaktorer som kan göra att man tar fel beslut, beskriver hon.

Vad ska man göra om det kommer en okänd hem till en?

– Begär legitimation. Stäng, lås och ring och kontrollera om du känner att det inte stämmer, säger Elisabeth.

Och viktigast av allt:

– Du ska aldrig aldrig legitimera dig via bank-id när någon ringer upp dig.

Den som ringer uppger sig ofta vara från exempelvis telefonbolag eller banker.

De som försökt lura äldre i Skara har påstått just att de är från två olika telefonbolag och en bank.

Fem drabbade i Skara

Från årets början har fem bedrägeriförsök inträffat i Skara riktat mot äldre.

– Fyra av dem har skett via telefon. Någon har ringt och presenterat sig artigt och sagt att de ska få tillbaka pengar, om de bara legitimerar sig via bank-id. Vid ett par tillfällen har bedrägeriet blivit fullbordade och de har förlorat ganska stora belopp, säger kommunpolisen.

Alla dessa fem fall av bedrägerier har drabbat personer som är äldre än 65 år, och tre av dem har blivit lurade hela vägen.

– Nu i dagarna har en blivit uppringd av en som sa att det var ett kreditbolag och de kom sedan på hembesök, så de är väldigt påflugna.

”Polisanmäl direkt”

De som drabbas kan ofta få en skamkänsla kring att ha blivit utsatt för denna typ av brottslighet.

– Jag förstår det, men det är jätteviktigt att berätta om man varit utsatt och polisanmäla det direkt. Även försök till bedrägerier. Vi vill få så mycket information som möjligt om det inträffar, säger polisen.

Lås dörren även när du är hemma.
Lås dörren även när du är hemma. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så skyddar du dig

* Ha ytterdörren låst. Var noga med att alltid ha den låst även när du är hemma, detta för att undvika att någon smyger sig in.

* Ställ dig frågorna ”Varför kommer hemtjänsten en dag och tid då de inte brukar komma” och ”Varför skulle det plötsligt dyka upp en person som ska kontrollera din tv, el, vatten, kyl/frys utan att du har fått information om att denne ska komma?”

* Om du får besök från någon som utger sig för att komma från ett företag, en bostadsvärd, hemtjänsten eller liknande är det viktigt att du kontrollerar deras legitimation innan du släpper in personen. Det ska vara en legitimation som är utställd på aktuellt företag och där namn och foto finns med.

* Du kan även själv ringa det företag som personen uppger att man kommer ifrån och kontrollera. Låt personen vänta kvar utanför dörren med låst dörr.

Artikeltaggar

BedrägerierElisabeth OlivNyheterSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.