Hoppa till huvudinnehållet

Che fixar käket – svenskt, milt eller hett: ”Jag kan fixa riktigt stark mat”

Publicerad:
Allergisk? Inga problem, Che fixar mat som alla kan äta. Här tillreds en kyckling- och grönsakswok.
Allergisk? Inga problem, Che fixar mat som alla kan äta. Här tillreds en kyckling- och grönsakswok. Foto: Emma Hurtig

Det fräser hemtrevligt när vårrullarna hamnar i fritösen.

I pannan bredvid wokas grönsaker och kyckling.

Milt, hetare, hetast.

Kocken Che Prasoetsang vet hur man lagar thaimat som faller alla i smaken.

– Jag blir så glad när kunder säger att de gillar min mat, då har jag lyckats och gjort dem glada.

Det är svårt att inte smila när man går itn i den lilla restaurangen på Odinsgatan/Östra vägen i utkanten av Grästorps tätor. När Che Prasoetsang, 30, möter upp i köket ler hela hon mot en.

Det restaurangköksinredda uthuset har stått på tomten länge, men det är bara i två månader som Che har haft igång sin ruljangs Smile Thai mat - en thaimatsrestaurang för hämt- och utkörningsmat.

– Familjen kom till Grästorp när jag var tolv år, och jag har lagat mat på restaurang sedan jag var 15, berättar Che.

Ekarnas golfklubb var de som lärde den då 15-åriga Che att laga svensk husmanskost. Kockyrket fastnade hon för direkt.

– Det var spännande för mig att jobba hos Ekarnas. Jag har också jobbat på Kobergs golfrestaurang och ett thaikök i Stockholm. Och så har mina föräldrar en restaurang i Thailand också. Jag blir så glad när kunder säger att de gillar min mat, då har jag lyckats och gjort dem glada. Jag älskar att laga mat.

Vårrullar populärast

Che Prasoetsang gör egna vårrullar - kundernas favorit.
Che Prasoetsang gör egna vårrullar - kundernas favorit. Foto: Emma Hurtig

Med det sagt hettar hon upp olja i en fritös för att påbörja dagens arbete. Vårrullar står först på tur för att friteras.

– Vårrullarna är det som är mest populärt bland kunderna. ”Har du vårrullar i dag?” ringer de och frågar, för ibland vill så många ha att det tar slut, förklarar Che.

Hennes innehåller vitkål, morot, blandfärs och en kryddblandning inuti vårrulledegen.

– De är hemgjorda, jag gör dem själv och de är lite större än andra. Man blir mätt av dem.

Che wokar grönsaker och kyckling i olika kryddblandningar. Hon berättar vidare att även de andra rätterna de säljer lagas från grunden. Allt ifrån den sötsura såsen till hennes egna favorit: Che special.

– Den består av friterad kyckling som ligger ovanpå wokade grönsaker. Den är alldeles speciell, resten på menyn är sådant som andra thairestauranger kan ha.

Gillar inte ärtsoppa

Che Prasoetsang driver restaurangen Smile Thai mat.
Che Prasoetsang driver restaurangen Smile Thai mat. Foto: Emma Hurtig

Många lokala företag och grästorpare har hittat till Ches lilla restaurang och planer på att utöka och göra om bubblar inom henne. Menytillskott är en av dem.

– Kanske börjar vi servera svensk mat som dagens rätt också. Jag tycker att svensk mat smakar bra. Jag äter allt - fast inte ärtsoppa.

I dag finns inga sittplatser för att avnjuta maten på plats hos Che, men i sommar planerar hon att ställa ut stolar och bord för att gästerna ska kunna sitta ute i trädgården och äta.

– Vi ska göra en lekplats i trädgården för barnen också. Och vi funderar på att odla grönsaker utanför köket. Där kan kunden själv plocka ihop vilka grönsaker den vill äta och ge till mig så lagar jag maten av dem. Det tror jag att både barn och vuxna kommer att uppskatta.

Drick mjölk

Thailändsk mat är för många förknippat med chili och hetta i gommen. Visst gillar Che hettan, men det viktigaste är att hennes kunder är nöjda.

– På menyn är det rätter som alla kan äta, mediumstarkt. Men jag gillar att höra när folk kommer in och säger: ”Jag vill ha riktigt stark mat”. Det kan jag fixa, vi har mycket chili hemma, så det är lugnt.

Vad ska man göra om det ”brinner” i munnen av för stark chili?

– Mjölk är det bästa att ta om man har ätit för stark mat, det hjälper. Jag har testat med lime och salt också, men det fungerade inte lika bra.

Varför thairiset är så gott? Det är för att det är jasminris, förklarar Che.
Varför thairiset är så gott? Det är för att det är jasminris, förklarar Che. Foto: Emma Hurtig

Artikeltaggar

GrästorpGrästorps kommunMat och dryckMeraNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.