Hoppa till huvudinnehållet

Vändningen - upplagt för seniorkort i Essunga

Publicerad:
Reporter Mattias Olsson
Mattias Olsson
mattias.olsson@sla.se
Nu lutar det åt att det införs ett seniorkort i Essunga.
Nu lutar det åt att det införs ett seniorkort i Essunga. Foto: Katarina Kresak

När Liberalernas motion gällande seniorkort var uppe till beslut på kommunfullmäktige i december blev det stor debatt. Det slutade till sist med att ärendet återremitterades. Nu verkar det dock som seniorkortet är på väg att införas.

Frågan om seniorkort har nämligen behandlats i kommunstyrelsens arbetsutskott, och där ställer man sig nu positiva till att införa ett seniorkort redan i år.

– Förslaget till kommunstyrelsen är att bifalla motionen, säger kommunalrådet Daniel Andersson (M), som var den som yrkade på det förslag som arbetsutskottet ställde sig bakom.

Förslaget från arbetsutskottet gällande seniorkort ser ut som följande:

Seniorkortet ska införas, och det ska gälla fram till 31 december 2022. Det ska gälla för personer som är 75 år eller äldre, och ingen avgift ska tas ut för kortet. Kortet ska gälla dygnet runt och ge fria resor för användaren inom zon C.

– Västtrafiks utredning ska bli klar efter sommaren, så då är det lämpligt att det gäller året ut i väntan på den här utredningen, säger Daniel Andersson.

Kostnaden ska tas från kommunstyrelsens budget och belasta utvecklingskontot.

Enligt det underlag som har tagits fram skulle detta förslag innebära en kostnad på 68040 kronor.

Det definitiva beslutet om att införa seniorkort tas av kommunfullmäktige och ska dessförinnan ha passerat kommunstyrelsen. Ärendet kommer att tas upp på nästa kommunstyrelsemöte som är den 9 februari. Nästa fullmäktigemöte är i slutet av månaden.

Hur kommer det sig att ni ändrade er?

– Vi har varit positiva hela tiden till motionen, men det var dels finansieringen som behövde lösas och Västtrafik håller ju på med sin utredning. Jag har fortfarande kvar de frågeställningarna som jag hade innan. Men nu kör vi det här. Tar av våra utvecklingsmedel och provar. Det är en omprioritering. Och vi prioriterar ju hela tiden inom politiken.

Essungas kommunalråd Daniel Andersson (M).
Essungas kommunalråd Daniel Andersson (M). Foto: Mattias Olsson

Läs också

Artikeltaggar

Daniel AnderssonEssunga kommunKollektivtrafikLiberalernaNyheterPolitik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.