Småkakor. Sockerkakor. Rulltårtor.
Säg en kaka som Rigmor Engelbrektsson inte har bakat under 2021.
Jo, det finns säkert, men de är få.
– Jag måste ha något att göra.
Det säger grästorparen Rigmor Engelbrektsson när hon dukar fram ett kakfat som heter duga. Tjuvkikar man in i hennes frysbox är den fullproppad med diverse kaklådor - sju sorters kakor? Släng er i väggen!
Skafferiet är minst lika välfyllt.
– Tycker du att det här är mycket?
Rigmor berättar att det funnits mycket, mycket mer och när hon sedan börjar rabbla upp de olika sorterna är det svårt att hinna med att anteckna alla.
Totalt under år 2021 har det gräddats tusen kakor i hennes ugn.
Förutom anledningen att hon behöver ha något att sysselsätta sig med för att inte bli tokig i pandemitider bakar hon också till vänner och bekanta.
– De ställer upp så mycket för mig och i stället för att ge pengar får de kakor som tack. Det är mycket uppskattat.
Det förstår man att det är när man låter en havre- och kokossnitt smälta på tungan.
Gillar du kakor själv? Har du någon favorit?
– Jag har diabetes. Men just den med kokos i är riktigt god. Och så lätt att göra!
Rigmors favorit
150 g smör
1,5 dl socker
2 dl havregryn
1 dl kokos
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulber
1-2 msk vatten
Rör smör och socker poröst (det behövs egentligen bara blandas enligt Rigmor).
Blanda i havregryn, kokos samt mjöl blandat med bakpulver.
Tillsätt vatten om det behövs för att få ihop degen.
Dela degen i fyra delar och rulla ut till smala längder lika lång som en plåt.
Lägg den på två plåtar med bakplåtspapper. De flyter ut rejält under gräddningen.
Grädda i 200 grader i cirka tio minuter. Skär längderna i sneda snitt, cirka 2 cm breda, när längderna har svalnat något.