Skaraborgs sjukhus har fått i uppdrag av östra hälso- och sjukvårdsnämnden att utöka sjuksköterskebemannade bedömningsbilar från två till fyra och förstärker tillgängligheten inom akutvårdskedjan.
– Det ska vara enkelt för patienter att snabbt få hjälp, och att rätt kompetens och rätt resurser ska användas till rätt uppgift, berättar Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i östra hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.
Målsättningen med bedömningsbilarna är att de ska avlasta ambulanssjukvården så att inställelsetiden till patienter med livshotande symtom förbättras.
Bedömningsbilarnas medicinska utrustning är likvärdig den utrustning som en ambulans har med undantag för bår, och att sjuksköterskan har samma befogenheter som övrigt ambulanspersonal.
– För att vi ska ha en kvalitativ akutsjukvård behöver vi använda hälso- och sjukvårdens kompetens och resurser på bästa sätt, och alla vårdgivare behöver samverka. SOS-alarm avgör om ambulans ska skickas ut eller inte, och där det är fara för liv ska ambulansen alltid åka. Bedömningsbilar med sjukvårdspersonal kan ta hand om vårdärenden som inte är livshotande och sjuktransporter kan användas där det inte krävs tillsyn av medicinsk personal, säger Gunilla Druve Jansson (C) i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Vi ser att merparten av de patienter som får hjälp av en bedömningsbil inte behöver åka in till sjukhus eller tillbringa tid på akuten, vilket är värdefullt för patienten.
När antalet bedömningsbilar utökas kommer två av fyra stycken vara bemannade av en psykiatrispecialiserad sjuksköterska.
Beslutet fattades under fredagen den 28 januari och arbetet med planering och genomförande påbörjas omgående av Skaraborgs sjukhus.