Hoppa till huvudinnehållet

Läkare ville hjälpa ex-partner – anmäld för dataintrång

Publicerad:
En läkare ändrade i en journal tillhörande en ex-partner utan att hon var hans patient. Nu har mannen anmälts för dataintrång.
En läkare ändrade i en journal tillhörande en ex-partner utan att hon var hans patient. Nu har mannen anmälts för dataintrång.

En läkare på en vårdcentral anmäls till åtal för dataintrång efter att ha ändrat i journalen för en ex-partner som han inte hade som patient.

Läkaren uppger att han lade till uppgifter för att hon skulle få rätt vård.

I juli 2020, i samband med ett läkarbesök på en vårdcentral i västra Skaraborg, berättar en kvinna att en läkare som hon haft en kortare relation med gått in i hennes journal och ändrat i uppgifterna.

Ärendet anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som i sin utredning begärt in den aktuella patientjournalen. Av denna framgår att läkaren har gått in patientens journal och gjort rättelser av redan signerade journalanteckningar upprättade av andra läkare. Han ska även ha dokumenterat nya uppgifter i journalen.

Mannen har i ett yttrande till Ivo anfört att kvinnan i fråga aldrig varit hans patient. Anledningen till att han gick in i hennes journal var att det saknades uppgifter som var viktiga för att hon skulle ta rätt vård och behandling.

Ivo kritiserar läkaren för obehörig inloggning och ändring av uppgifter och mannen har anmälts för dataintrång.

Artikeltaggar

Brott & blåljusIvoSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.