Hoppa till huvudinnehållet

Ingen discgolfbana runt lantgården – letar ny plats: ”Finns intressanta områden”

Publicerad:
Discgolfvänner får fortsatt vänta på en bana i Lidköping medan de boende i villaområdet närmast lantgården kan andas ut; kommunen går inte vidare med planerna på en discgolfbana på platsen, meddelar kultur- och fritidschef Tobias Bengtsson.
Discgolfvänner får fortsatt vänta på en bana i Lidköping medan de boende i villaområdet närmast lantgården kan andas ut; kommunen går inte vidare med planerna på en discgolfbana på platsen, meddelar kultur- och fritidschef Tobias Bengtsson.

Planerna på discgolfbana kring Stadsnära lantgård i Lidköping går i stöpet efter kompakt missnöje hos de boende i området.

– Vi går inte vidare i nuläget, utan vi vill utreda fler tänkbara platser, säger kultur- och fritidschef Tobias Bengtsson.

En discgolfbana har under lång tid stått på önskelistan i Lidköping och efterfrågats i en rad medborgarförslag genom åren. Häromåret såg det ut att bli verklighet av idén, men den plats i Margretelund som hade pekats ut innebar grannfriktion och kommunen liksom den discgolfklubb som ska driva banan fick tänka om.

I ett nytt försök tog man sikte på området kring Stadsnära lantgård, men även här har planerna mött motstånd. Det visade sig redan i ett tidigt skede, men framträdde än tydligare vid det dialogmöte med närboende som hölls i mitten av januari i år.

Området där discgolfbanan var tänkt att ligga är sank, påpekade de närboende vid det dialogmöte som nyligen hölls. Bilden är tagen ur en skrivelse där grannarna sammanfattar sina synpunkter vid mötet.
Området där discgolfbanan var tänkt att ligga är sank, påpekade de närboende vid det dialogmöte som nyligen hölls. Bilden är tagen ur en skrivelse där grannarna sammanfattar sina synpunkter vid mötet.

– Det var ganska unisont att man inte vill ha det där. Det visste vi ju redan, men vi fick ändå en del inspel som jag tycker är intressanta, bland annat att marken är väldigt sank på sina ställen. Det gör att vi behöver ta det vidare och kolla om det verkligen är så lämpligt rent miljömässigt på det här området, säger kultur- och fritidschef Tobias Bengtsson.

Därmed går man inte vidare med bygglovsansökan för banan utan undersöker istället andra tänkbara platser.

– Det finns områden runt omkring där som vi tycker är intressanta, säger Tobias Bengtsson och syftar bland annat på den placering norr om Rådavallen som förespråkats av de närboende.

Ett bättre område för discgolf, menar de som bor nära Stadsnära lantgård.
Ett bättre område för discgolf, menar de som bor nära Stadsnära lantgård.

Lättillgänglig

En grundtanke med discgolfprojektet har varit att banan ska ligga förhållandevis nära stadskärnan och på så vis vara lätt tillgänglig även för icke bilburna utövare. Det bäddar dock för opposition från boende på ett annat sätt än vad en placering långt ute i skogen skulle göra.

– Vi vill att den ska vara synlig, det ska vara lätt att ta sig dit, och den ska helst vara nåbar med cykel, men då får vi den här problematiken givetvis, konstaterar Tobias Bengtsson.

– Sedan finns det exempel på banor i Sverige som ligger nära bebyggelse och det verkar vara ganska bekymmersfritt, påpekar han.

”Inget misslyckande”

Att kommunen för andra gången inte kommer till skott med satsningen och att det hela nu drar ut ytterligare på tiden kan framstå som ett misslyckande, men Tobias Bengtsson vill inte se det så.

– Nej, det kan jag inte säga. Det är ett misslyckande kanske att vi skapar irritation hos dem som bor i ett område. Sedan vet jag inte hur man skulle göra det på annat sätt; så fort vi kommer med en sådan här idé är det folk som reagerar så klart. Men det är inget misslyckande att det tar tid, det tycker jag inte, för det ger oss möjligheten att ha de här träffarna, lyssna in synpunkter och ta till oss dem och jobba vidare, säger han och tillägger:

– Sedan har frågan levt så länge i Lidköping; innan vi ens började jobba med det har det kommit medborgarförslag i säkert 15 år. Och det kan man väl fundera kring: varför är det inte gjort för länge sedan? Men när vi nu väl har börjat med det tycker inte jag att det är ett misslyckande att vi låter det ta lite tid så att vi kan landa i en bra lösning.

Nöjer sig inte med "second best"

I podden Let's snacka plast som discgolfklubbens Ted Syhlén och Anders Thorstensson driver tas de senaste turerna i banprojektet upp. I ett avsnitt som publicerades kort efter dialogmötet i Råda konstaterar Ted Syhlén att man nått vägs ände när det gäller den tänkta placeringen kring lantgården.

– Vi kommer inte komma så mycket längre på det stället om jag ska vara ärlig, tyvärr.

Besvikelsen över motgångarna är uppenbar hos både Ted och Anders i poddavsnittet, men trots den stukade entusiasmen tycks det också finnas ett hopp om att något gott kan komma ur situationen.

– Det är bara att släppa detta, gå vidare till nästa location och hålla tummarna att det kan bli bra, säger Anders.

– Det här öppnar möjligheter för något annat som eventuellt blir bättre, menar Ted.

Att slutresultatet blir lyckat ses som viktigare än att komma till skott snabbt – varken Ted eller Anders är intresserad av att hasta fram någon kompromissartad halvmesyr.

– Vi kommer inte att nöja oss med second best, säger Anders i podden.

Artikeltaggar

DiscgolfFritid och livsstilLidköpings stadsnära lantgårdRåda

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.