Storbråk vid Åhléns och utpressning – två åtalas: ”Ska ta ett organ från dig?”

Publicerad:
Två män i 30-årsåldern från Lidköping respektive Götene kommun åtalas för en rad brott. Bland annat misstänks en av dem ha kört på en man med bil vid ett storbråk medan den andra misstänks för utpressning mot samma påkörda man. De åtalas dessutom för narkotikabrott, bland annat. Foto: Polisen

Bland annat tack vare telefonavlyssning misstänks två män i 30-årsåldern vara del av en omfattande narkotikahantering.

Dessutom misstänks en av dem för att medvetet ha kört på en person vid storbråket vid Åhlénsparkeringen i höstas medan den andra mannen misstänks för att ha utpressat den påkörda mannen efter en konflikt.

Männen, som är hemmahörande i Lidköping respektive Götene kommun, åtalades nyligen vid Skaraborgs tingsrätt.

Lidköpingsbon misstänks bland annat för att ha suttit vid ratten till den bil som körde på en person i 50-årsåldern i samband med storbråket vid Åhléns och Stadium kvällen den 15 oktober förra året. Men även Götenebon misstänks ha varit involverad i händelsen.

Person påkörd vid storbråket – misstänks ha varit medvetet: ”Det är den uppfattningen vi har”Ett 50-tal personer i storbråk i centrum: ”De har jagat varandra med batonger”
Här ska målsäganden ha blivit påkörd med bilen i samband med bråket.
Här ska målsäganden ha blivit påkörd med bilen i samband med bråket. Foto: Polisen

Den påkörda mannen och Götenebon misstänks ha haft en konflikt och träffades, troligen slumpartat, på en restaurang i centrala Lidköping. Det ska ha blivit diskussioner och läget eskalerat snabbt. Flera personer ansluter till platsen och de två grupperingarna hamnar i bråk med varandra vid Sveagatan och Norra torngatan. Lidköpingsbon misstänks i det skedet ha kört på målsäganden med full kraft som flög upp på motorhuven och föll till marken med ett armbrott.

Grupperingarna ska sedan ha skiljts åt och när polisen anländer är det tomt på platsen.

Men mer information om bråket når polisen inom kort.

Männen misstänks för flera fall av brott mot knivlagen.
Männen misstänks för flera fall av brott mot knivlagen. Foto: Polisen

Avlyssnade

I anslutning vid tidpunkten för bråket är både Götenebon och Lidköpingsbon avlyssnade och bland annat erkänner Götenebon att han suttit vid ratten, något han senare påstår sig inte minnas.

”Jag var så påtänd jag minns inte att jag sagt så. Jag har ingen kommentar om hur det gick till”, säger mannen i förhör.

Målsäganden menar själv att han ramlat och slagit i armen på grund av berusning.

”Jag är helt säker på att jag inte blivit påkörd av någon bil”, uppger mannen i förhör.

Götenebon å sin sida misstänks för att ha utsatt den påkörda mannen för utpressning och krävt honom på tusentals kronor för ett ouppklarat arbete. Under avlyssningen menar målsäganden att han inte kan betala samma dag, varpå Götenebon misstänks ha svarat: ”Ska jag ta ett organ från dig istället eller?”

Han misstänks sedan ha mottagit 6 500 kronor av målsäganden.

Götenebon nekar till brott och svarar genomgående ”ingen kommentar” på förhörsledarens frågor.

Skarpladdat vapen

Götenebon greps den 14 november förra året i samband med att han anträffats däckad med ett skarpladdat vapen på en buss vid resecentrum i Skövde.

Lidköpingsbon greps efter att ha stoppats i ett fordon på väg från Göteborg den 19 november förra året. Han visade tecken på att vara drogpåverkad och i bilen anträffas totalt 95,4 gram cannabisharts, 15,1 gram kokain, 40,91 gram amfetamin, 300 tabletter narkotikaklassat läkemedel samt ett knogjärn och två batonger.

Lidköpingsbon stoppades när han färdades från Göteborg och hade då en väska med droger i baksätet.
Lidköpingsbon stoppades när han färdades från Göteborg och hade då en väska med droger i baksätet. Foto: Polisen

Duon misstänks också för att tillsammans ha erbjudit narkotika till försäljning och ska, enligt stämningsansökan, ha sålt droger vid minst 19 tillfällen mellan den 20 oktober 2021 och den 15 november 2021.

”Vi missbrukar narkotika tillsammans men vi säljer inte tillsammans”, säger Lidköpingsbon i förhör.

När utredarna frågar om eventuella kunder som hört av sig, så ska det inte handla om droger.

”Det är tv-spel vi pratar om, det är gamla spel därför säljs dem billigt, jag har sålt spel från 50 kronor upp till 400 kronor”, säger Lidköpingsbon.

Nu åtalas duon för bland annat narkotikabrott, utpressning, grov misshandel, brott mot knivlagen, vapenbrott, dopningsbrott, stöld samt drograttfylleri.

Artikeltaggar

Brott & blåljusLidköpingSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare