Hoppa till huvudinnehållet

L vill släppa in seniorerna på mötesplatserna – nu ska frågan utredas

Publicerad:
Kommunens mötesplatser för seniorer är stängda på grund av smittspridningsrisk och personalbrist.
Kommunens mötesplatser för seniorer är stängda på grund av smittspridningsrisk och personalbrist. Foto: Thomas Kühnel

Isolering kan vara skadligt för äldre. Det menar Liberalen Chatarina Ceasar (L) som vill att Lidköpings kommun återöppnar seniorcenterverksamheten.

"Kommunen behöver se över alla möjligheter", skriver hon i det initiativärende som hon har väckt i vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott.

Lidköpings kommuns mötesplatser för seniorer har hållit stängt sedan slutet av december och ska enligt den information som har gått ut fortsatt vara stängda tills åtminstone den 31 januari.

Beslutet är taget utifrån risken för smittspridning och de restriktioner som gäller för närvarande. I vågskålen finns också bristen på omvårdnadspersonal till följd av den höga sjukfrånvaron.

”Skadligt”

Priset för stängningen är dock högt för de äldre, menar liberalen Chatarina Ceasar som i ett initiativärende i vård och omsorgsnämndens arbetsutskott yrkar att seniorcenterverksamheten omgående återöppnar för att motverka isolering.

"Vi förstår att det är svårt att få ihop schemaläggningar när så många är sjukskrivna men det är både orättvist och i många fall till och med skadligt med isolering. Vi anser att vi från kommunen behöver se över alla möjligheter att ha viss form av seniorcenterverksamhet öppen. Det kan handla om att ta hjälp via volontärsarbete, begränsning av besökstiderna m.m", står det i initiativärendet.

Utreder möjligheter

Liberalernas yrkande vann inte bifall när arbetsutskottet träffades i början av veckan, men det togs åtminstone ett steg i den efterfrågade riktningen då man gav social välfärd uppdraget att utreda möjligheterna att öppna mötesplatserna i någon form.

Ärendet kommer att behandlas vid vård- och omsorgsnämndens sammanträde den 1 februari.

Kommunens mötesplatser håller stängt – väcker reaktioner: ”Många som far illa”Lotta Hjoberg om stängda mötesplatser: ”Situationen är bekymmersam”

Artikeltaggar

ÄldreCoronavirusetLiberalernaLidköpings kommunLidköpings kommunVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.