Hoppa till huvudinnehållet

Allt mer ansträngt för barn och skola – fler sjuka än någonsin

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Sjukfrånvaron har ökat sedan terminens start i förra veckan, konstaterar verksamhetschef Camilla Brolin.
Sjukfrånvaron har ökat sedan terminens start i förra veckan, konstaterar verksamhetschef Camilla Brolin.

Bemanningsläget blir allt mer ansträngt för barn och skola. I dagsläget är det fem enheter som bedömer att de inte klarar av bemanningen och ett drygt tiotal som upplever svårigheter.

– Vi har fått omfördela personal så att vi ska kunna hålla öppet, säger barn- och skolchef Jonny Palmkvist.

Redan i förra veckan beskrev verksamhetschef Camilla Brolin bemanningssituationen som ansträngd. Nu, en vecka in på terminen, har läget blivit klart sämre. Den dagliga kartläggning som görs beträffande sjukfrånvaro på enheterna talar ett tydligt språk: på tisdagen har så många som tolv enheter färgkod gul, vilket innebär att de har svårt med bemanningen, och det är avsevärt fler än i förra veckan.

– Det har gått från grönt till gult på många ställen. Vi har också några ställen som skriver att de inte klarar av bemanningen (det vill säga färgkod röd, reds anm). Då har man fått låna från en annan enhet och i några fall har man fått vädja till föräldralediga vårdnadshavare att de ska hålla sina 15-timmarsbarn hemma, säger Camilla Brolin.

”Har inte stängt något”

Det är sammanlagt fem enheter som flaggar rött och det rör sig om såväl förskolor som F–6- och 7–9-skolor och ett fritidshem. Vilka specifika ställen det rör sig om vill dock inte Camilla Brolin och Jonny Palmkvist uppge utan trycker istället på att man har lyckats hålla igång verksamheten.

– Vi har inte ställt in lektioner, vi har inte stängt någonting, säger Camilla Brolin.

– Utan vi har omfördelat personal så att vi ska kunna hålla öppet, fyller Jonny Palmkvist i.

Värre än någonsin

Utvecklingen i inledningen av terminen har i rask takt gått mot ett mer ansträngt läge och sjukfrånvaron har nu nått högre nivåer än någonsin. Men Jonny Palmkvist vågar inte hoppas på någon vändning än på ett tag.

– Personligen tror jag att det kommer att öka fram till månadsskiftet och vara högt även den första veckan i varje fall i februari.

Mycket smittspårning

När det gäller förekomst av covid-19 i skolorna kan konstateras att det pågår smittspårning i stor omfattning. Bara på tisdagen inleddes sådan på elva ställen, uppger Camilla Brolin. Men hittills har det inte funnits skäl att gå över till distansundervisning av det skälet; det är ju annars en åtgärd som finns till buds om ett större antal bekräftade fall kan kopplas till en klass eller grupp, och något som också skett vid flera tillfällen tidigare under pandemin.

Ansträngt för barn och skola: ”Gör vårt yttersta för att kunna ta emot barnen”

Artikeltaggar

BarnomsorgCamilla BrodinCoronavirusetFörskolorGrundskolanJonny PalmkvistLidköpings kommunSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.