NLT lanserar ny podd – lyssna på första avsnittet här

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nu är det premiär för podden Veckan med NLT - där vi snackar om de senaste nyheterna. Reportern Theo Sundblad är programledare och i första avsnittet är NLT:s chefredaktör Calle Sundblad med.
Foto: Thomas Kühnel
Varför skriver vi på NLT om det vi gör och hur går snacket på redaktionen innan en nyhet blir till?
Svaren på det och lite till hoppas vi kunna ge i vår nya podd: Veckan med NLT.
– Vi vill ge läsarna chansen att ta del av vårt arbete med lokal journalistik, säger NLT:s chefredaktör Calle Sundblad.

I dag är det premiär för podden Veckan med NLT. Det är en podd där vi ska försöka förklara hur arbetet på våra redaktioner går till. Vi vill helt enkelt ta med dig som lyssnare in på redaktionsgolvet.

– Vi vill vara öppna med hur vi jobbar och vad som styr oss i vår nyhetsvärdering och val av ämnen, säger NLT:s chefredaktör Calle Sundblad.

Tror du någon vill lyssna på det?

– Det återstår att se… Men jag får många reaktioner från läsare om allt möjligt som rör tidningen och det tolkar jag som ett tecken på att det finns ett intresse att veta mer om vårt arbete.

– Samtidigt kan det vi publicerar påverka människor på olika sätt, det är inte alltid så men ibland händer det. Personer vi skriver om kan bli arga på en publicering, de kan bli ledsna eller glada. Vi får också reaktioner på sådant vi inte skriver om. Den senaste veckan har jag haft kontakt med närmare tio personer som undrat saker om NLT och vårt arbete och så brukar det se ut – många nyfikna hör av sig, säger Calle Sundblad.

Podden hittar du på nlt.se och där poddar finns.

– Dessutom är konkurrensen om folks tid stenhård i dag och det är ett enormt utbud av information och nyheter att välja på. Det finns många olika typer av medier och plattformar som sprider olika typer av budskap. Sett ur den aspekten tror vi att det kan vara bra att berätta hur vi som jobbar med klassisk journalistik arbetar. Våra nyheter och diskussioner bygger på de pressetiska reglerna och där har vi ett viktigt pedagogiskt uppdrag att berätta för läsarna hur det påverkar våra texter.

Och hur kommer det märkas i Veckan med NLT?

– Till exempel kommer jag i första avsnittet berätta hur jag som ansvarig utgivare resonerade inför vår publicering om Lidköpingsskådespelaren som har en koppling till Hells Angels. Bland annat svarar jag på varför jag inte valde att publicera personens namn.

Vad innehåller podden mer?

– Det är en form av samtal mellan medarbetar på NLT där vi diskuterar senaste veckans nyheter. Reportern Theo Sundblad blir lite av programledare och i första delen är jag med. Vi diskuterar bland annat vår bevakning av pandemin och ställer oss frågan och försöker ge ett svar på om vi skriver för mycket om pandemin.

– Vi har också en lista på veckans fem mest lästa publiceringar på nlt.se, vi hoppas få in läsarfrågor som vi kan svara på och så är tanken att jag ska tycka till om någon lokal företeelse och kanske dela ut både lite ris och ros.

Det här är bara början på NLT:s poddsatsning.

– Det stämmer. Vi har flera andra poddar på gång. Bland annat siktar vi på att köra igång en podd om brott och straff senare i januari. Vår sportavdelningen håller också på att planera för en sportpodd med stort fokus på bandy, säger Calle Sundblad.

Calle Sundblad, till vänster, och Theo Sundblad diskuterar de senaste lokala nyheterna i podden Veckan med NLT.
Foto: Thomas Kühnel
Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.