Hoppa till huvudinnehållet

10 000 kronor dyrare el för Charlotta: ”Inte roligt alls”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Charlotta Overland, här med dottern Malva Klasson Overland, fick en obehaglig överraskning när ellräkningen för december kom på torsdagen. 13 150 kronor gick kalaset på vilket är 10 000 mer än under normala omständigheter.
Charlotta Overland, här med dottern Malva Klasson Overland, fick en obehaglig överraskning när ellräkningen för december kom på torsdagen. 13 150 kronor gick kalaset på vilket är 10 000 mer än under normala omständigheter. Foto: Thomas Kühnel

13 150 kronor. Elräkningen för december var ingen rolig läsning för Charlotta Overland i Öttum.

– Det lär bli tufft denna månad, det kan man inte sticka under stolen med, säger hon.

Att många har fått saftiga elräkningar råder det ingen tvekan om. När NLT lade ut ett inlägg på Facebook i ämnet rasade inläggen in från läsare som vittnade om smällen efter decembers rekordpriser. I den skaran hörde Charlotta Overland, med en räkning på nätta 13 500 kronor, till det övre skiktet.

Charlotta Overland, här med dottern Malva Klasson Overland, fick en obehaglig överraskning när ellräkningen för december kom på torsdagen. 13 150 kronor gick kalaset på vilket är 10 000 mer än under normala omständigheter.
Charlotta Overland, här med dottern Malva Klasson Overland, fick en obehaglig överraskning när ellräkningen för december kom på torsdagen. 13 150 kronor gick kalaset på vilket är 10 000 mer än under normala omständigheter. Foto: Thomas Kühnel

Beloppet kom en smula chockartat för Charlotta, även om hon så klart följt med i rapporteringen och förstått att det skulle bli en salt nota.

– Ja, det kan man säga. Det var ju mer även förra månaden, då låg den på 5 000 någonting, men sedan nu så får vi den här på 13 000. Inte roligt alls!

Att Charlotta och maken Björn Klasson bundit sitt elpris under hösten hjälpte föga i just det här fallet.

– Det gäller inte förrän den 1 januari, så vi får ju den här smällen nu. Men nästa månad håller jag tummarna att det går ned till en någorlunda normal nivå igen.

I en stor familj blir det mycket tvätt, och då är det inte alldeles enkelt att snåla på elen.
I en stor familj blir det mycket tvätt, och då är det inte alldeles enkelt att snåla på elen. Foto: Thomas Kühnel

Många i hushållet

Huset i Öttum värms upp med luftvärmepump och även om det finns kompletterade elelement i vissa rum är det ett klart sparsammare upplägg än att bara ha direktverkande el. Likväl tycks förbrukningen ha varit betydande.

Men det är kanske inte så konstigt. I hushållet finns en rejäl barnaskara – som mest nio (ett gemensamt barn, Charlottas och Björns barn sedan tidigare förhållanden samt tre familjehemsplacerade barn) – vilket gör det svårt att leva elsnålt.

– Vi kan inte göra så mycket; vi är många. Jag behöver tvätta två maskiner om dagen och diskmaskinen går också två gånger. Sedan har vi kört lite på nätterna, startat tvättmaskinen sent, skjutit på det lite. Men det måste göras, annars kommer vi efter i både tvätt och disk, säger Charlotta.

"Det lär bli tufft denna månad”, konstaterar Charlotta Overland.
"Det lär bli tufft denna månad”, konstaterar Charlotta Overland. Foto: Thomas Kühnel

Vad innebär elräkningen för hushållet ekonomiskt?

– Det lär ju bli tufft denna månad, det kan man inte sticka under stolen med. Det är tur att man har sparade pengar som kan täcka upp. För det är ju en så väldig skillnad, den brukar ligga på mellan 3 000 och 4 000 någonstans, och nu är det liksom 10 000 kronor extra...

Stödpengar?

Nyheten om regeringens aviserade kompensation för de höga elpriserna har tagits emot med stort intresse hos villaägare runt om i landet och har heller inte gått Charlotta förbi.

– Vi satt faktiskt och pratade om det i går. Men då hade vi inte fått räkningen, den kom ju i dag.

Än mer angelägna pengar nu?

– Ja, det skulle hjälpa lite, inte mycket, men i alla fall lite. Det är något vi får sätta oss ned och titta på nu.

Otroligt många har läst och kommenterat NLT:s Facebookinlägg. Var med och diskutera du också:

Artikeltaggar

KonsumentSamhälleÖttum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.