Hoppa till huvudinnehållet

Extrem ökning av antalet smittade – på en vecka: ”Sprids i alla åldersgrupper”

Publicerad:
Aldrig tidigare har så många bekräftats positiva för covid-19 i Västra Götaland som under förra veckan.
Aldrig tidigare har så många bekräftats positiva för covid-19 i Västra Götaland som under förra veckan. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Från knappt 8 000 nya fall under nyårsveckan till 27 000 nya fall under årets första vecka. Så ser den kraftiga ökningen av covid-19 ut i Västra Götaland just nu.

Under vecka 1 var antalet nya bekräftade fall av covid-19 27 044 i Västra Götaland. Det är en kraftig ökning jämfört med veckan innan då det var 7 886 bekräftade fall. Vecka 1 är den högsta noteringen en enskild vecka hittills under pandemin.

– Vi ser nu en mycket snabb smittspridning i hela regionen och i alla åldersgrupper. Har du inte vaccinerat dig så gör det. Ta den tredje dosen så snart du kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Han betonar att alla bör göra allt de kan för att försöka minska smittspridningen.

– Undvik trängsel och begränsa dina kontakter med andra inomhus. Arbeta hemifrån om det är möjligt och använd munskydd i kollektivtrafiken och självklart stanna hemma om du får symtom på luftvägsinfektion.

Folkhälsomyndigheten och regeringen kom igår med nya nationella rekommendationer, bland annat införs maxantal på restauranger, vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

– Min uppmaning är att alla gör sitt yttersta för att följa de nya nationella rekommendationerna, säger Thomas Wahlberg.

Ökad provtagningskapacitet

Testkapaciteten för PCR-prover har utökats i Västra Götalandsregionen den senaste veckan. Dock har trycket på att få testa sig varit rekordhögt och vecka 1 utfördes närmare 93 417 tester, vilket kan jämföras med tidigare toppnotering veckan innan påsk 2021 med 66 000 tester. Den stora efterfrågan på att provta sig har inneburit längre svarstider och till viss del brist på provtagningskit.

– Vi arbetar hårt för att avhjälpa bristen på provtagningskit och förkorta svarstiderna. Berörda arbetar dygnet runt, varje dag, med att analysera, tillverka och packa kit. Vår förhoppning är att läget kommer att ha förbättrats mot slutet av veckan, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Inlagda på sjukhus

Den höga smittspridningen innebär en påfrestning på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Den 10 januari fanns det totalt 227 inneliggande patienter covid-19, varav nio på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

– Vården är hårt ansträngd, mycket på grund av sjukfrånvaro. Men siffrorna över antalet inneliggande visar att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom i covid-19. Vaccinera dig om du inte redan gjort det, säger Jan Kilhamn.

Artikeltaggar

CoronavirusetVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.