Hoppa till huvudinnehållet

Sofias häst skrämdes troligen ihjäl av fyrverkerier: ”Ingen annan förklaring”

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Foto: Skaraborg NWT Media

Två hästar i Lilleskog skrämdes troligen till döds av nyårsraketer.

Sofia Ljunggren är en av ägarna.

Nu vill hon se en lagändring för användandet av fyrverkerier:

– Det här är ju ett ”lagligt” vållande till någons död, säger hon.

Nyårsafton 2021.

Farväl coronaår två, välkommen 2022. Champagne och skrålande skratt. Och givetvis mäktiga fyrverkerier.

För många är fyrverkerier på nyårsafton lika självklart som den griljerade skinkan på julbordet. Det är ett måste. Men det finns baksidor.

Hyringatjejen Sofia Ljunggren är en av de som har fått smaka på fyrverkeriernas beska.

Sofia är född och uppvuxen i Lilleskog, där hennes föräldrar bor kvar. Sedan barnsben har hon varit en flitig ryttare och skolats i Grästorps ridskola. I 14-årsåldern fick hon sin första egna häst; Confetti.

Uppvuxen vid Såtenäs

Confetti skrämdes till döds av nyårsfyrverkerier.
Confetti skrämdes till döds av nyårsfyrverkerier. Foto: Privat

I flera år har Confetti och hennes dotter Leona bott på en granngård till Sofias föräldrar. Där fanns tidigare fyra hästar och flocken kom bra överens.

– Confetti var uppvuxen utanför Såtenäs, så hon var inte rädd av sig, berättar Sofia.

Confetti och Sofia Ljunggren.
Confetti och Sofia Ljunggren. Foto: Privat

Sen eftermiddag på nyårsafton kollades hästarna till av gårdsägarinnan, och allt såg bra ut.

– Sedan tre år tillbaka går hästarna i lösdrift, det är det optimala för dem. De kan gå in och ut precis hur de vill.

Ovanligt höga smällar

Sofia Ljunggren och hennes föräldrars granne miste hästar under nyårsaftonen. Nu hoppas Sofia på en lagändring vad gäller fyrverkerier.
Sofia Ljunggren och hennes föräldrars granne miste hästar under nyårsaftonen. Nu hoppas Sofia på en lagändring vad gäller fyrverkerier.

För de flesta djurägare är nyårsafton en tudelad högtid. Firande, glitter och glam, men också oro för att djuren ska bli skrämda av raketernas smällar och oberäkneliga ljussken.

– Det har varit lugnt andra år och aldrig varit någon fara med våra hästar. Så jag var lugn och tänkte att inget skulle hända.

Vid tolvslaget blev det som brukligt ett smällande och pangande över trakten. Ovanligt högt enligt flera av Sofias föräldrars grannar.

– På morgonen gick pappa ut vid halv åtta och såg att det låg två hästar i hagen. Han ropade på dem men de rörde sig inte. När han gick förbi igen låg de kvar, det såg inte alls bra ut och han gick och kollade.

En mardrömssyn för en djurägare. Sofia Ljunggren är en av dem som drabbades under nyårsaftonen.
En mardrömssyn för en djurägare. Sofia Ljunggren är en av dem som drabbades under nyårsaftonen. Foto: Privat

Sofia ringdes in och åkte dit på stört. Tillsammans med grannen kunde hon konstatera att en av grannens hästar och Sofias egen Confetti var döda.

– Hennes häst hade sår och hade eventuellt brutit benet. Båda var väldigt leriga och de hade garanterat fått panik. Jag tyckte att det var konstigt att de låg så nära varandra, och att Confetti låg halvt utanför staketet, hon hade väldig respekt för tråden.

– Vi vet inte exakt vad som har hänt, men gissningsvis har den andra hästen fått panik, den var lite nervig. Den satte antagligen igång de andra hästarna i flocken, och när den ramlat snubblade Confetti över den och bröt nacken.

Uppmanades polisanmäla

En veterinär kallades till platsen direkt och sade att det sannolikt var fyrverkerierna som skrämt hästarna, kanske att hjärtat hade brustit av skräck på den ena hästen.

– Det finns ingen annan logisk förklaring, sade veterinären, berättar Sofia.

Försäkringsbolaget uppmanade Sofia att polisanmäla händelsen, men så mycket mer finns inte att göra. Försäkringspengar får hon antagligen inte heller.

”Lagligt” vållande till död

En lagändring för fyrverkerier skulle kunna förhindra onödigt lidande och död.
En lagändring för fyrverkerier skulle kunna förhindra onödigt lidande och död. Foto: Mattias Olsson

Nu önskar Sofia nya regler vad gäller fyrverkerianvändandet.

Enligt polisen måste man söka tillstånd när man vill avfyra fyrverkerier på en plats eller tid då det finns risk för att människor, djur eller egendom kan komma till skada.

Men många kommuner har lokala bestämmelser om detta. Vänersborgs kommun hade beslutat att det var tillåtet att fyra av fyrverkerier under nyårsaftonen.

– Det här är ju ett ”lagligt” vållande till någons död, även om det är ett djur. I vanliga fall måste man ju söka tillstånd från polisen. Varför ska det inte behövas bara för att det är nyårsafton?

Sofia har förståelse för att folk vill smälla av fyrverkerier men vill se en lagändring:

– Jag förstår att detta inte gjordes med flit och att man inte har tänkt sig för, och jag förstår att man vill skjuta raketer. Men jag vill verkligen inte ha det som det är nu. Det borde finnas en lag på att man inte får skjuta raketer så nära tamboskap. Det är helt sjukt att det är okej.

Sofia tror att kommande nyårsaftnar kommer att bli riktigt jobbiga:

– Jag kommer att bli sjukt paranoid. Men jag kommer att fortsätta att ha hästar, men gå och fråga de boende i området om de kommer att avfyra raketer, även om det är de som borde fråga oss om det är okej att de skjuter. Jag kommer inte att gilla nyår, och ännu mindre fyrverkerier.

Artikeltaggar

Djur och naturFyrverkerierGrästorps kommunHyringaNyheterSåtenäsVänersborgs kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.