Hoppa till huvudinnehållet

Skaras CO2-budget visar att omställningen går för sakta: ”Men det är inte omöjligt”

Publicerad:
Skara kommuns miljöstrateg Abbe Sahli  energi- och klimatrådgivare Raéd Alwan tittar närmare på koldioxidbudgeten.
Skara kommuns miljöstrateg Abbe Sahli energi- och klimatrådgivare Raéd Alwan tittar närmare på koldioxidbudgeten. Foto: Skara kommun

Skara kommun har en budget för hur mycket koldioxid de får släppa ut i atmosfären. Den är framtagen, men arbetet med att förverkliga innehållet måste sättas igång.

– 83 procent av budgeten är redan förbrukad och vi behöver alla finna sätt att arbeta tillsammans för att ställa om till 2030, menar miljöstrateg Abbe Sahli energi- och klimatrådgivare Raéd Alwan.

Att ta fram en koldioxidbudget för Skara var en av de klimatlöften som kommunen infriade under 2021. I år ligger fokus på att ta fram arbetssätt för att hålla budgeten så effektivt som möjligt, och därigenom minska de lokala fossila koldioxidutsläppen.

– 83 procent av budgeten är redan förbrukad och vi behöver alla finna sätt att arbeta tillsammans för att ställa om till 2030, menar miljöstrateg Abbe Sahli energi- och klimatrådgivare Raéd Alwan.

Klimatproblemen är globala men Skara kommun anser att åtgärderna behöver sättas in lokalt, och att det berör alla invånare.

Ett av Skaras klimatlöften är att ta fram och arbeta med en koldioxidbudget. En koldioxidbudget har ett tydligt fokus på sammanlagda utsläpp. Den är ett visuellt hjälpmedel för att se var insatser behöver göras för att minska på den negativa klimatförändringen.

Miljöstrateg Abbe Sahli och energi- och klimatrådgivare Raéd Alwan gör gemensam sak i koldioxidbudgeten – och dess lösningar.
Miljöstrateg Abbe Sahli och energi- och klimatrådgivare Raéd Alwan gör gemensam sak i koldioxidbudgeten – och dess lösningar. Foto: Skara kommun

Snabbt och smart

Skaras koldioxidbudget är klar att användas och den visar att det är bråttom. Att ställa om snabbt är nödvändigt och det gäller att tänka smart så att hållbarheten blir så bra som möjligt både klimatmässigt, ekonomiskt och socialt.

En koldioxidbudget leder bland annat till att närproducerade varor prioriteras vilket är bra för företag och jobb i Skara

– För att klimatsatsningar ska bli hållbara för kommuner måste man hitta sätt att ställa om som också är ekonomiskt effektiva och gynnar kommunen på bred front. En koldioxidbudget leder bland annat till att närproducerade varor prioriteras vilket är bra för företag och jobb i Skara, säger kommunstyrelsens ordförande Ylva Pettersson (M).

Skara hissar grön el och dissar plastglas: ”Angeläget att ställa om”

Hon fortsätter:

– Satsningar på fossilfri infrastruktur ger bättre förutsättningar för besöksnäring och kultur i våra fantastiska natur- och kulturmiljöer. Att komma igång tidigt med detta arbete ger oss ett försprång och ökat utrymme för smart omställning.

Årlig minskning på 17 procent

Skaras återstående territoriella koldioxidbudget för fossila utsläpp är på 402 168 ton. Sedan 2000 har de som bor och verkar i kommunen gemensamt gjort av med 83 procent av budgeten. För att hålla sin del av Parisavtalet måste man tillsammans minska sina lokala utsläpp med 17 procent per år fram till 2030.

– Det låter kanske som ett omöjligt mål, men det finns anledning att känna tillförsikt. Inom vissa sektorer har utsläppen gått stadigt nedåt. Sedan år 2000 har utsläppen för uppvärmning minskat från 17 procent till 4 procent, menar miljöstrateg Abbe Sahli energi- och klimatrådgivare Raéd Alwan.

Transporter största utsläppet

Skaras största post är inte helt oväntat transporter, som står för 57 procent av de territoriella utsläppen. Flera klimatsmarta och hållbara lösningar har redan skett inom området, och hur de lyckas inom denna sektor är avgörande för hur Skara lyckas hålla budgeten och sin del av Parisavtalet.

Utsläppen av koldioxid i Skara kommun preciseras så här. Transporternas påverkan är enorm.
Utsläppen av koldioxid i Skara kommun preciseras så här. Transporternas påverkan är enorm. Foto: Skara kommun

Fyra av kommunens klimatlöften för 2022 har direkt anknytning till någon form av transporter. Det handlar om laddplan, klimatbonusbilar, upphandlingskrav och klimatstyrande parkering. Som kommun kan man göra en del men inte allt. Därför har det kommit statliga initiativ som ska underlätta för invånarna att ställa om. Idag finns skatteavdrag och bidrag för privatpersoner, företag och organisationer som köper fordon med låg klimatpåverkan eller vill installera laddstationer.

”Modiga beslut”

– Det krävs modiga beslut av alla. Vi måste bli bättre på att använda de lösningar som redan finns men även tänka nytt. Vi gör just nu för lite och för långsamt för minska den negativa utvecklingen, säger energi- och klimatrådgivare Raéd Alwan.

– Det finns generösa stöd för omställning på 30 till 70 procent av investeringskostnaderna för företag, kommuner och organisationer, och det går att söka från februari 2022. Det är till för att underlätta omställning och beslutsfattande med hopp om att bromsa klimatförändringarna, berättar Alwan vidare.

Vi gör just nu för lite och för långsamt för minska den negativa utvecklingen.

Miljöstrateg Abbe Sahli ser Skaras koldioxidbudget som ett effektivt redskap för omställningen till ett fossilfritt samhälle som ska vara genomförd till 2030.

– Det är bråttom med omställningen men det är inte omöjligt. Vi har kommit långt på flera områden men vi har en sektor som vi behöver fokusera på för att klara Parisavtalet och vår koldioxidbudget. Det är en gemensam fråga för oss som bor och verkar här i Skara. Skara ska vara en del av lösningen, säger miljöstrateg Abbe Sahli.

Under 2022 ska Skara kommun inleda arbetet med att forma sina klimatsmarta arbetssätt tillsammans med olika aktörer i kommunen.

Essunga antar klimatlöftenVara tar strid för klimatet – tolv nyårslöften ska infrias: ”Hög ambitionsnivå”

Artikeltaggar

KlimatKoldioxidNyheterSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.