Hoppa till huvudinnehållet

Hobbyn blev Victors jobb – samlar fordon världen runt: ”Helt underbart”

Publicerad:
Victor Rojas köper och letar klassiska bilar från alla världens hörn. Här står han bredvid en Bugatti Brescia type 23 från 1925.
Victor Rojas köper och letar klassiska bilar från alla världens hörn. Här står han bredvid en Bugatti Brescia type 23 från 1925. Foto: Thomas Kühnel

Lidköpingsbon Victor Rojas skulle sälja en motorcykel, det hela slutade med ett heltidsjobb och nu även en programledarroll.

– Bakom varje samlare finns en historia, säger han.

Sedan barnsben har intresset för klassiska fordon funnits med Victor Rojas. I vuxen ålder har det kommit att utvecklats - idag arbetar han heltid på ett investmentföretag som handlar med klassiska bilar och motorcyklar.

– Jag utgår från Mainz, Tyskland. Att få arbeta med sin hobby är helt underbart, och det var bara tur att det blev så.

Victor Rojas, Louis Hillebrand och Christof Hillebrand i en Mercedes-Benz 600.
Victor Rojas, Louis Hillebrand och Christof Hillebrand i en Mercedes-Benz 600.

Och att det var just slumpen som avgjorde hans nuvarande jobb kan man nog säga, då det hela startade via Blocket.

– Jag skulle sälja en motorcykel och min nuvarande chef, Christof Hillebrand, ville köpa den. Då fick jag även frågan om jag ville hjälpa honom hitta fler äldre fordon.

Sagt och gjort; idag åker Victor världen runt för att hitta samlarfordon.

– I och med det har jag byggt upp ett globalt nätverk - den sociala biten, objekten och resorna är det magiska med arbetet.

Victor hoppas på att kunna nå ut till den yngre generationen genom sin framtida serie ¨Spirit of collectors¨.
Victor hoppas på att kunna nå ut till den yngre generationen genom sin framtida serie ¨Spirit of collectors¨. Foto: Thomas Kühnel

”Häftigt”

Förra året uppstod idén om att spela in en serie, där man skildrar en samlares liv.

– Det är jag, Christof och hans son Louis som leder programmet. Tre generationer som delar samma intresse och passion. I varje avsnitt finns det med bitar från Lidköping - vi tycker att det är viktigt att visa upp vart vi kommer ifrån.

I år 2022 kommer serien ”Spirit of collectors” att sändas på en global streamingtjänst. Hittills har man träffat sju samlare världen över.

 • Serien ”Spirit of collectors” kommer att sändas på en global streamingtjänst.
  Serien ”Spirit of collectors” kommer att sändas på en global streamingtjänst. Foto: Thomas Kühnel
 • Intresset för klassiska fordon har alltid funnits hos Victor.
  Intresset för klassiska fordon har alltid funnits hos Victor. Foto: Thomas Kühnel
 • Victor Rojas rullar fram Bugattin för fotografering.
  Victor Rojas rullar fram Bugattin för fotografering. Foto: Thomas Kühnel
 • Bugatti Brescia type 23 från 1925.
  Bugatti Brescia type 23 från 1925. Foto: Thomas Kühnel

– Alla samlar på olika ting, som smycken, skor och vin. I och med detta kan man väl säga att jag har fått uppleva en helt ny värld, vilket är jättekul!

Förhoppningen med serien är att nå ut till den yngre generationen, och att locka fler till att samla på ting.

– Idag fokuserar barn och unga på det digitala. Vi vill visa att det fortfarande finns människor som samlar, och att de objekten har en historia bakom sig. Men också människorna, alla bär på något som fått dem till att börja samla - minnen från barndomen, resor eller känslor förknippade till vissa årtionden.

Innan premiären kommer teamet att åka till USA, där de bland annat ska träffa Jay Leno, den amerikanska programledaren som gärna delar med sig av sin passion för allt som har med fordon att göra.

– Han är en utav världens främsta samlare och dessutom en rolig prick, så det ska bli väldigt häftigt, avslutar Victor Rojas.

Artikeltaggar

FordonLidköpingNyheterTV-serier

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.