Vården för en av våra största folksjukdomar samlas under ett tak i Lidköping.
I Villa Videbeck görs ett helhetsgrepp runt personer med demenssjukdom och deras anhöriga.
– Här blir träffpunkten för de som vill ha stöd, hjälp och information, säger Susanne Sandén.
De flesta av oss har någon närstående eller nära bekant som lider av någon form av demenssjukdom.
Faktum är att sjukdomen drabbat cirka 150 000 personer i Sverige och varje år räknar man med att ytterligare 25 000 personer insjuknar.
I Lidköping fick 60 personer en demensdiagnos under 2021, vilket är fler än vanligt. I genomsnitt är det 40 till 50 personer per år som diagnosticeras.
Trots sin omfattning och det lidande som sjukdomen innebär, hamnade demensvården under många år i bakvattnet för forskning och övriga insatser.
Men sedan ett antal år har det svängt. 2017 satte Socialstyrelsen ned foten och lade fram nationella riktlinjer för hur demensvård ska bedrivas.
I Lidköpings kommun har man följt med i utvecklingen och gör en rejäl satsning på patientgruppen och deras anhöriga.
175 miljoner kronor investeras just nu i ett demenscentrum i Margretelund - Villa Videbeck. Det är en satsning som beskrivs som unik i Sverige.
– Det är unikt att samla alla kommunala funktioner inom demens under samma tak. Nu ska det bli lätt för personer att veta vart de ska vända sig för att få svar på frågor, få stöd och därmed känna trygghet. Vi vill stötta hela familjer och hjälper även personer utan diagnoser, säger Susanne Sandén, demenssamordnare.
Det innebär att arbetet med förebyggande insatser fördjupas för demenssjuka som bor hemma.
– Vi som jobbar här är specialutbildade och har ett gemensamt arbetssätt. Vi förstår den problematik de sökande står inför.
Hänga med andra
På Villa Videbeck erbjuds redan idag gruppsamtal. De som precis har fått sin diagnos och bor hemma uppskattar ofta att tala med andra i samma situation. Liknande verksamhet finns även för de anhöriga.
– Vi startar studiecirklar och när den är över kan gruppen fortsätta att komma hit och träffas i våra lokaler om de vill. Man kan även äta och fika här.
Med tiden kan besök på en dagverksamhet bli aktuellt, vilket kan vara viktigt både för personen själv och för anhöriga. Den finns tillgänglig alla dagar i veckan.
– Anhöriga behöver egentid i den här situationen.
I april 2022 ska huskroppen med Träffpunkten för förebyggande insatser stå klar.
Men delar av byggnationen är redan i bruk. Fem demensvårdavdelningar med nio lägenheter i varje, är i gång. Ytterligare fem avdelningar tillkommer och under 2023 ska Villa Videbeck vara fullt utbyggd.
Den fysiska miljön i huset är ett kapitel för sig då den är specialbyggd för demenssjukas behov. Dels vad gäller den personliga boendemiljön men också vad gäller mer allmänna ytor. Orangeri, trädgård, stora inglasade balkonger och specialytor som stimulerar till avslappning, mental aktivitet och rörelse finns att tillgå.
– Välkomna tillbaks när allt är klart, säger Susanne Sandén.
Det här finns under Villa Videbecks tak 2022
• Förebyggande verksamhet: uppsökande samtal, studiecirklar, samtalskafé, träffpunkt, anhörigstöd, dagverksamhet
• Hemvårdsgrupp inom demens
• 90 lägenheter för demensboende
• Växelvård och kortidsvård - 16 platser
• Specialkompetens inom demens: sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, demenssamordnare, anhörigstödjare, specialistundersköterskor
250 000 demenssjuka år 2050
Cirka 150 000 människor i Sverige lever med en demenssjukdom. Cirka 10 000 är under 65 år. I takt med att antalet äldre blir fler så räknar Socialstyrelsen med att 180 000-190 000 personer kommer att ha en demenssjukdom år 2030 och ungefär 250 000 personer år 2050.
Den vanligaste demenssjukdomen är Alzheimers sjukdom, därefter kommer vaskulär demens (blodkärlsdemens).
Vid Alzheimers sjukdom skrumpnar nervcellerna i ett eller flera av dessa hjärnområden. Det innebär att både minne, tolkning av sinnesintryck, omdöme, insikt och språk kan påverkas vid sjukdomen.
Källa: Demensförbundet