Hoppa till huvudinnehållet

NLT på jakt efter den röda rubinnäktergalen

Publicerad:
Rubinnäktergal i Vargön. Grand finale i NLT:s nyårsartrally, och det andra exemplaret som någonsin har skådats i Sverige.
Rubinnäktergal i Vargön. Grand finale i NLT:s nyårsartrally, och det andra exemplaret som någonsin har skådats i Sverige. Foto: Mats Rosqvist

Med kikare, systemkameror och givetvis kaffetermos rullade nyårsartrallyt ut från Vara under söndagsförmiddagen.

Här gällde det inte att köra fortast, utan att notera så många fågelarter under en dag som möjligt.

NLT:s Vara- och Grästorpsreportrar lyckades se landets mest omtalade fågel när de gav sig ut för att smaka på fågelskådarlivet.

– Man åker i lag, två till fyra personer i varje, och var och en i laget måste observera samma fågel för att man ska få räkna den, berättade Björn Fridner.

Tillsammans med Sture Hermansson grundade han Varabygdens fågelklubb 2007. Det var också dessa två eldsjälar som gav sig av från Varas torg under förmiddagen tillsammans med NLT.

Nyårsartrallyt förenar nytta med nöje:

– För varje art man ser betalar alla lagmedlemmar in två kronor till Västergötlands ornitologiska förenings fågelskyddsfond, sade Björn.

Alla deltagare i rallyt får spana fåglar över hela Västergötland. Björn och Sture valde att hålla sig i hemkommunen.

Första stoppet blev därför vid lagerhuset, en plats som tack vare höga byggnader och utspilld spannmål lockar till sig diverse spannmålsätande fåglar. Turk- och tamduvor bland annat.

Ett rejält stenkast från silobyggnaderna växer en ung skog i Nedervaraområdet. Även det ett bra ställe att observera fåglar, om de behagar visa sig.

Björn Fridner och Sture Hermansson, entusiaster från Varabygdens fågelklubb, spanade bland annat i Nedervaraområdet. Dimman var inte optimal för fågelskåderi.
Björn Fridner och Sture Hermansson, entusiaster från Varabygdens fågelklubb, spanade bland annat i Nedervaraområdet. Dimman var inte optimal för fågelskåderi. Foto: Mats Rosqvist

– När vi bildade klubben var Vara en vit fläck på kartan, det kom dåligt med rapporteringar om fåglar från Vara. Vi ville göra något åt det. Men Vara har inte så många bra fågellokaler. Vi har Oxhagen, Kvarnö och då Bastöna är färdigt kommer det att bli en riktigt bra fågellokal. Och man kan faktiskt se riktigt många arter genom att vara inne i bebyggelsen.

Här skildes de rutinerade fågelskådarna och NLT:s amatörornitologer åt. NLT-bilen for vidare genom den gråtäta dimman och passerade Varas ovanliga råk-bälte in i Grästorps mer fågellokalsrika kommun.

  • Nötväcka vid fågelmatsstationen i Forshall.
    Nötväcka vid fågelmatsstationen i Forshall. Foto: Mats Rosqvist
  • Änder flyger iväg, troligtvis skrämda av NLT:s fågelpatrull.
    Änder flyger iväg, troligtvis skrämda av NLT:s fågelpatrull.

Matningsstället vid Forshall och Sjöryd är två populära ställen för fågelobservationer av vilka Forshall fick sig ett stopp, innan bilen kämpade sig upp till artrika Hunneberg, där bland annat fågelsjön och Eldmörjan är värda en koll efter flygare.

Eldmörjan på Hunneberg. Ser man ingen fågel finns det chans att se bäver. NLT:s Grästorpsredaktör såg ingendera under söndagens nyårsartrally.
Eldmörjan på Hunneberg. Ser man ingen fågel finns det chans att se bäver. NLT:s Grästorpsredaktör såg ingendera under söndagens nyårsartrally. Foto: Mats Rosqvist

Grand finale för NLT-patrullens nyårsrally blev utanför både Vara och Grästorps kommungränser. I Vargön har nämligen en unik celebritet som blivit internationellt omtalad slagit sig till ro. Den sibiriska rubinnäktergalen.

– Ni skulle ha kommit i går. Då var det ett riktigt jippo här med korvgrillning, berättade en fågelskådare som nöjt var på väg hemåt efter att ha sett rariteten genom sin kamouflagemålade bjässekikare.

Torkad mjölmask serveras dagligen. Privatpersoner har samlat in så mycket pengar till mat åt rubinnäktergalen att den skulle kunna få gåslever varje dag.
Torkad mjölmask serveras dagligen. Privatpersoner har samlat in så mycket pengar till mat åt rubinnäktergalen att den skulle kunna få gåslever varje dag. Foto: Mats Rosqvist

Varför rubinnäktergalen hamnat i ett bostadsområde i Vargön kan man bara fantisera om. Gissningsvis en felnavigering, eller ett rebelliskt infall. Hur som helst verkar den trivas, i en och en halv månad har den boat in sig i villaträdgårdarna.

– Det är tack vare maten och att den klarar kylan. Jag och två andra Vargöbor matar den med torkad mjölmask varje dag. Föreningen Club300 står för kostnaden, och vi vill få den att stanna över hela vintern, sade Lars Bruzell från Vargön.

Leo Pedersen ser både rubinnäktergalen och dess fanclub från sin bostad i Vargön. ”Man vänjer sig aldrig vid den här synen. Det är konstigt att ha så mycket folk utanför köksfönstret.”
Leo Pedersen ser både rubinnäktergalen och dess fanclub från sin bostad i Vargön. ”Man vänjer sig aldrig vid den här synen. Det är konstigt att ha så mycket folk utanför köksfönstret.” Foto: Mats Rosqvist

Leo Pedersen är en av villaägarna som fått en ny sibirisk granne.

– Jag har också sett den, jag gick förbi den på gångvägen och den satt precis vid mina fötter.

Att ha mellan fem och 50 personer med kikare eller kameror för ansiktet tittande precis utanför hustomten beskriver han som en konstig känsla:

– Man vänjer sig aldrig vid den här synen. Det är konstigt att ha så mycket folk utanför köksfönstret. Det är inget normalt, men jag tror inte att alla förstår det. Jag får ta omvägar när jag går ut, en gång blev jag utskälld när jag gick på gångvägen där den satt. Jag tog riktigt illa vid mig. Men fågelskådarna gynnar det lokala kaféet och matställena, och det är bra.

Magnus Brandel reste från Strängnäs över dagen för att kunna kryssa även en rubinnäktergal. 400 arter är han uppe i nu.
Magnus Brandel reste från Strängnäs över dagen för att kunna kryssa även en rubinnäktergal. 400 arter är han uppe i nu. Foto: Mats Rosqvist

En av dagens långväga gäster var Magnus Brandel. Sisådär 35 mil hade han rest, från Strängnäs till Vargön, för att få kryssa rubinnäktergalen. Magnus hade tur och lyckades till och med fånga näktergalen på bild innan han gav sig av hemåt.

  • Mellan fem och 50 fågelskådare brukar stå i villakvarteret i Vargön där den sibiriska rubinnäktergalen har slagit sig till ro.
    Mellan fem och 50 fågelskådare brukar stå i villakvarteret i Vargön där den sibiriska rubinnäktergalen har slagit sig till ro. Foto: Mats Rosqvist
  • Kaffetermos och fågelbok är ett måste på nyårsrallyn.
    Kaffetermos och fågelbok är ett måste på nyårsrallyn. Foto: Mats Rosqvist
  • En väldigt stillsam flamingo visar sig i Vargön.
    En väldigt stillsam flamingo visar sig i Vargön. Foto: Mats Rosqvist

Hur gick det för NLT då? Fick grannredaktionerna se Sveriges i särklass mest omtalade fågel?

Ja, precis när kölden började nypa lite för mycket i tårna, en halvtimme hade passerat och båda börjat skruva lite på sig dök den upp; upp i en trädtopp och sedan hungrigt ner till sina mjölmaskar för ett mellanmål.

Mission completed.

NLT:s observerade arter

Kaja, ormvråk, kråka, turkduva, tamduva, bergfink, steglits, talgoxe, grönsiska, koltrast, råka, korp, gräsand, pilfink, entita, nötväcka, ormvråk, fiskmås, plastflamingo, rubinnäktergal, höna av rasen brun Lohmann.

För den som vill delta i nyårsartsrallyt kommer Grästorps naturskyddsförenings fågelkrets arrangera ett sjätte januari.

Artikeltaggar

Djur och naturFåglarGrästorpGrästorps kommunHunnebergMeraNyheterSkaraborgVaraVara kommunVarabygdens fågelklubbVargön

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.