Hoppa till huvudinnehållet

Branden på Läckögrillen hotade bensinmack: ”Gasolskåpen fick tömmas”

Publicerad:
Mikael Bengtsson, räddningstjänsten, konstaterar att Läckögrillen blivit totalskadad och att den fullt utvecklade branden utgjorde ett hot för den intillggande Shellstationen. Bild vänster: Torbjörn Axelsson Bild höger: Martina Rask
Mikael Bengtsson, räddningstjänsten, konstaterar att Läckögrillen blivit totalskadad och att den fullt utvecklade branden utgjorde ett hot för den intillggande Shellstationen. Bild vänster: Torbjörn Axelsson Bild höger: Martina Rask

Branden på Läckögrillen kunde fått ännu allvarligare konsekvenser om den spridit sig.

Strax intill ligger Shell bensinstation.

– Vi fick ringa till mackägaren för att se till att de tömde gasolskåpen, säger Mikael Bengtsson från räddningstjänsten.

Totalt jobbade 13 brandmän med att släcka branden på Läckögrillen i Lidköping. Larmet kom strax efter klockan 02.00 på nyårsdagen och vid 09-tiden på morgonen kunde man lämna platsen efter nattens släckningsarbete.

– Det är totalskadat och har brunnit ordentligt, säger insatsledaren Mikael Bengtsson.

Kraftig brand på Läckögrillen i natt: ”Stora skador på byggnaden”

Han befinner sig bakom byggnaden och pekar mot ett stort väggparti som är helt förkolnat.

– Det behövs ingen raketforskning precis för att se att branden startat här. Det har brunnit ända upp i takfoten, säger han.

Försvårande under räddningsarbetet var vinden.

Det var baksidan av Läckögrillen som branden sannolikt startade.
Det var baksidan av Läckögrillen som branden sannolikt startade. Foto: Sören Turesson

– Det blåste mycket och vinden låg på först mot Parketten, sedan Shell och därefter hyreshusen på andra sidan vägen.

Röken låg så tjock att det under en period var svårt att se ordentligt.

Att vinden under en period blåste rakt mot bensinmacken som ligger bara några meter från restaurangen, krävde extra insatser.

Explosiva varor som gasol var tvungna att plockas bort snabbt, något Semir Mesic som driver bensinstationen var på plats med att göra.

– Det var tur i oturen att elden inte spred sig. I början var butiken näst intill rökfylld, sedan vände vinden mot husen i Drömstaden, vilket inte heller var bra. Det är så tråkigt det här, säger Semir Mesic.

Semir Mesic, ägare till Shells bensinstation var under en period på natten orolig över att elden skulle sprida sig till macken. Han fick snabbt tömma gasolskåpen.
Semir Mesic, ägare till Shells bensinstation var under en period på natten orolig över att elden skulle sprida sig till macken. Han fick snabbt tömma gasolskåpen. Foto: Sören Turesson

Enligt polisens uppgifter så är händelsen rubricerad som allmänfarlig vårdslöshet och allt pekar på att branden startat i en soptunna på baksidan av grillen. Ingen person är misstänkt för brottet.

Restaurangen var tom på folk när branden utbröt.

– Grillen stängde 17.00 så det fanns inga gäster eller någon personal här, säger Mikael Bengtsson.

Brand Läckögrillen
Brand Läckögrillen Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

Brott & blåljusFramnäsLäckögrillen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.