Hoppa till huvudinnehållet

Essunga antar klimatlöften

Publicerad:
Kommundirektör Anna Liedholm och kommunalråd Daniel Andersson (M).
Kommundirektör Anna Liedholm och kommunalråd Daniel Andersson (M). Foto: Mattias Olsson

Essunga kommun har antagit fem klimatlöften som ska genomföras under 2022. Löftena är en del av projektet Västra Götaland ställer om 2030.

Essunga kommun var tidigare den enda kommunen som inte hade lämnat några klimatlöften i projektet, något P4 Skaraborg rapporterat om tidigare. Nu ska det bli ändring på det.

På sitt senaste möte beslutade nämligen kommunstyrelsen att anta fem av de 20 löftena att genomföra under nästa år.

– Under 2021 har vi ändå gjort en hel del grejer inom agenda 2030 kopplat till klimatlöftet, men vi hade inte tagit det i pränt så att säga. Vi kan ju faktiskt göra saker ändå, vilket vi har gjort, säger kommunalrådet Daniel Andersson (M).

Essunga kommun har antagit följande fem löften:

  • Vi har en laddplan för kommunen
  • Vi ställer krav i upphandling för transportdelen i nya avtal
  • Vi analyserar inköpens klimatpåverkan och ställer krav i prioriterade upphandlingar
  • Vi mäter matsvinn i offentlig verksamhet och har mål
  • Vi arbetar aktivt med invånarnas engagemang för klimatet

Både Daniel Andersson och kommundirektör Anna Liedholm känner sig trygga över Essungas arbete i miljöfrågor.

– Vi har jobbat med hållbarhetsfrågorna jättelänge även om vi inte gjort det i just denna formen, säger kommundirektör Anna Liedholm.

Jämfört med närliggande kommuner är Essunga relativt försiktiga gällande antalet löften. I Grästorp har man antagit sex klimatlöften och i Vara hela tolv stycken. Som mest kunde kommunerna anta 20 klimatlöften.

– Detta är inte mål, utan löften, och vi tycker att det är otroligt viktigt att vi håller det vi lovar. Det är en fråga om trovärdighet, så vi väljer att förbinda oss till det som vi vet att vi också kan uppfylla, säger Anna Liedholm.

Artikeltaggar

Anna LiedholmDaniel AnderssonEssunga kommunMiljöNyheterPolitikSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.