Hoppa till huvudinnehållet

Gav sina idéer om en växande landsbygd

Publicerad:
Foto: Jenny Allvin

Hur ska Grästorps kommun kunna växa på landsbygden?

Det var en fråga som landsbygdsrådet fick till sig när det var dags för ett extrainsatt möte i Hyringa-Längnums bygdegård.

Grästorps kommun håller på att ta fram en ny översiktsplan över kommunen. Detta är något som bör göras ungefär vart fjärde år. Den senaste togs 2016, innan det hade ingen ny gjorts sedan 1992.

Alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunens ytor. Denna ska ge en vägledning för beslut om hur vatten- och markområden ska användas samt hur den byggda miljön ska bevaras, användas och utvecklas.

Grästorps nya översiktsplan ska vara färdig under 2022. Den kommer att bli snäppet modernare än sina föregångare, eftersom den kommer att bli digital. Då blir den lättare att ta till sig och man kommer enklare kunna zooma in på kartor som finns i den. Översiktsplanen kommer också att finnas i pdf-format.

Serviceboende på landet?

Eftersom översiktsplanen i högsta grad berör kommunens invånare bjöds allmänheten in till ett landsbygdsråd i Hyringa-Längnums bygdegård, där fokus låg på just översiktsplanen och landsbygdens utveckling.

Grästorps kommun behöver växa, och inte bara i tätorten. I kommunen finns många småbyar så som Flakeberg, Frambo och Salstad som kan vara av intresse för nya invånare.

Arkitekter från Liljewall arkitekter, som anlitats för delar av arbetet med planen, fanns på plats för att ta till sig idéer och tankar från de drygt 20 till antalet deltagarna.

Tillsammans i grupper fick landsbygdsinvånarna slå sina kloka huvuden ihop för att tänka ut olika sätt att bebygga eller göra landsbygden mer attraktiv.

Många kloka förslag kom fram; gör så att tågen stannar i Salstad igen, anlägg inte för små tomter - de som väljer lantligt boende vill ofta ha ytor till odling och liknande, det ska fungera att bo på landet även som gammal, fler cykelvägar så att alla kan ta sig till centrum behövs och serviceboende på landet var några av dessa.

Artikeltaggar

Grästorps kommunGrästorps kommun (org)HyringaHyringa-Längnums bygdegårdMera

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.