Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Utrusta boende för äldre med träningsutrustning

Publicerad:
Signaturen "Militanta pensionärer" efterlyser större möjligheter för äldre att träna på äldreboenden och senioerboenden.
Signaturen "Militanta pensionärer" efterlyser större möjligheter för äldre att träna på äldreboenden och senioerboenden. Foto: Marcus Ericsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Pensionärer... tror nån att det i dag handlar om skröpliga tanter och farbröder? Ånej då!

Vi skulle i vart fall inte behöva vara det, såvitt sjukdomar inte lägger hinder i vägen. Vi vill inte heller vara det. Skröpliga, alltså.

Men de flesta av oss flyttar förr eller senare in på olika typer av äldreboenden och just där finns mycket att göra för att bromsa skröpligheten i dess linda. En liten träningslokal med ett par, tre redskap för att stärka bland annat rygg och kondition är viktigt just för seniorer.

Generationen före oss nöjde sig med porslinsmålning och visaftnar. Inget ont om det, men nu är det andra tider och vi moderna seniorer tänker framåt!

Många äldre känner sig inte bekväma med glammiga gym eller har svårt att ta sig dit, särskilt vintertid. Så lätt det skulle vara att slinka in på ett litet gym inom boendet, om man så ville!

Det behövs ju inte ens ett speciellt omklädningsrum eller dusch, det har man hemma hos sig. Det kommer heller inte att bli tal om ojust konkurrens mellan olika gym, för våra skulle över huvud taget inte kunna mäta sig med de inrättningar som finns för allmänheten vad gäller utrymme och redskap.

Det kan räcka med ett gåband, en konditionscykel och en dragapparat eller liknande för ryggen. Ryggen är ett stort problem för många äldre.

Ta exempelvis Bifrost, ett hypermodernt och väl anpassat seniorboende som många avundas de sextiofemplussare som lyckats få lägenhet där. Men där saknas just gym. Varför? Det lär finnas på Majgårdens äldreboende och det är det enda i sitt slag.

På alla andra boenden för äldre saknas utrymmen med redskap som skulle kunna hjälpa oss att i möjligaste mån slippa sjukvård och sjukgymnastik. I förlängningen kanske även hemtjänst? Kropp och själ hör som bekant ihop. Fungerar kroppen så påverkas psyket positivt. Här finns många vinster att göra om man tänker rationellt och långsiktigt.

Häromdagen kunde man läsa att Kommunal kritiserar kommunernas nedskärningar och kräver att överskottet läggs på välfärden, att man lägger sina pengar på sådant som kommer alla till godo. Det gäller inte minst rika kommuner.

Dit hör Lidköping och i Lidköping finns alltfler pensionärer. Det är inte svårt att inse hur mycket man skulle spara in på sjukvård med mera om det fanns möjlighet för oss att träna våra kroppar innan de blir helt förstörda. Ingen i kommunen kan väl göra annat än att klappa i händer.

Eller?

Militanta pensionärer

Artikeltaggar

ÄldreInsändareLidköping